Ryby by v našem jídelníčku měly mít své stálé místo. Ideálně častěji než jednou v roce na Vánoce. Ne každý má možnost vydat se s prutem k rybníku a přinést si domů čerstvý úlovek. My vám ale poradíme, jak poznáte v obchodě čerstvou rybu, i když nejste v této oblasti žádní velcí znalci.
Každý, kdo se v rybách alespoň trochu vyzná, vám řekne, že ryba by neměla páchnout. Naopak, má vonět po slané vodě, nikoliv rybinou. Zapáchající ryby jsou často dlouho skladovány a bývají i mírně nažloutlé s oschlými okraji.
U čerstvé ryby budou oči stále vypouklé, jasné a se zřetelnými zornicemi.
Naporcovaná ryba s nažloutlým, šedivým nebo hnědavým masem určitě nebude nejčerstvější. Poohlédněte se raději po takové, jejíž maso je bělavé, růžovo-oranžové až načervenalé, podle druhu ryby.
Pokud nemáte jistotu, že se jedná opravdu o čerstvou rybu, kupte si raději kvalitní mražený kousek. Ideálně ten s nejbližším datem zpracování ryby.
Rybu je dobré spotřebovat nejlépe do 24 hodin od nákupu. Nekuchaná ryba, dobře zchlazená ledem, vydrží čerstvá 5 až 7 dní, kuchaná pak až 14 dní. Doporučujeme ji zavakuovat pomocí domácí vakuovačky. Ta ji udrží čerstvou, nebude vám v lednici cítit rybina, a navíc se pak dá ryba ve fólii klidně i uvařit v horké vodě metodou sous vide.