Už jste někdy ochutnali naklíčené mungo fazole? Jsou úžasné, viďte? Jenomže stejně tak, jako jsou zdravé, mohou být i zdraví nebezpečné. Zvláště pak, pokud se pěstují v nevyhovujících podmínkách. Nejlépe uděláte, když si je naklíčíte doma. Je to snadné, bohatě vám postačí zavařovací sklenice.
Jíst mungo fazole je zdravé! Obsahují totiž kyselinu listovou (vitamín B9), tiamin (vitamín B1), riboflavin (vitamín B2), niacin (vitamín B3), kyselinu pantothenovou (vitamín B5) či pyridoxin (vitamín B6).
Dále také mangan, hořčík, fosfor, železo, měď, draslík, zinek a selen. Najdete v nich i aminokyseliny, jako jsou například fenylalanin, leucin, isoleucin, valin, lysin či arginin. Jsou bohaté i na vlákninu a svým vzhledem i chutí v naklíčeném stavu připomínají méně sladké kuličky hrášku.
Právě klíčením se mění i jejich kalorický profil, naklíčené mungo fazole totiž obsahují méně kalorií. Díky klíčení se v nich také snižuje množství kyseliny fytové, antinutriční látky, která snižuje výživovou hodnotu mungo klíčků.
Díky svým benefitům jsou naklíčené mungo fazole považovány za klíč ke zdraví, který pomáhá snižovat krevní tlak a krevní cukr, „zlý“ LDL cholesterol, pomáhá při hubnutí a při problémech s trávením.
Jenomže stejně jako jsou mungo fazole zdravé, mohou být i zdraví nebezpečné. Ba dokonce jejich konzumace může skončit smrtí, pokud se mungo fazole pěstují v nevyhovujících podmínkách.
Možná byste se tomu divili, ale právě syrové anebo jen lehce tepelně upravené naklíčené mungo fazole často mohou za onemocnění způsobená potravinami. Nemůže za to však potravina jako taková, ale prostředí, ve kterém se pěstuje. Mungo fazolím totiž vyhovuje teplé a vlhké prostředí – stejně jako salmonele nebo E. coli.
Buďte tedy obezřetní, když si někde budete dávat thajské jídlo, na němž budou mungo fazole. Raději si objednejte jídlo bez nich. Nikdy totiž nevíte, odkud fazole pochází. A pokud si je koupíte někde v obchodě, vložte je na několik sekund do vroucí vody, abyste případné bakterie zahubili.
Před několika lety se inspektorům ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) společně s policisty podařilo rozkrýt nelegální pěstírnu mungo klíčků v rodinném domě na Praze 4, která klíčky dodávala do pražské tržnice.
Podmínky pro pěstování mungo klíčků byly víc než nevhodné, protože se po stěnách pěstírny rozrůstala obrovská plíseň, prostory nebyly schváleny ze strany inspekce, a navíc pěstírnu provozovala osoba, které inspekce již v minulosti mungo klíčky zakázala pěstovat.
Schválení prostor je v tomto případě nutné, protože pěstování mungo klíčků je mikrobiologicky rizikový proces. „Vzhledem ke skutečnosti, že pěstování a výroba mungo klíčků probíhala v nevyhovujících hygienických podmínkách a neschváleném provoze, inspektoři na místě barvivem znehodnotili 120 kg zjištěné komodity, provozovateli nařídili její likvidaci a zároveň prokázali porušení již dříve vydaného zákazu užívání daných prostor,“ objasnil případ mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.
Připravte si s námi lahodný salát z červené čočky. Výhodou červené čočky je, že není třeba ji předem namáčet, její příprava je tedy velmi rychlá. Chutná po oříšcích a lehce nasládle, v kombinaci se zeleninou a listovým salátem si ji tedy jistě zamilujete.
Pokud zatoužíte po mungo klíčcích, není nic jednoduššího, než si je vypěstovat sami doma. Jsou levné, a hlavně budete znát jejich původ. Jak na to? Metod, jak klíčit, existuje opravdu spousta. Tak zkuste třeba tuto:
Pozor – nikdy nepoužívejte zahrádkářská semínka, ta totiž bývají chemicky ošetřena.
Zdroje: ncbi.nlm.nih.gov, healthline.com, szpi.gov.cz