Vaření v páře je zdravá a snadná příprava jídla, která se těší velké oblibě nejen u zastánců zdravého životního stylu. Oproti klasickému vaření má spoustu výhod, a to nejen pro naše tělo. Pokud chcete rychle a trvale zhubnout a nehladovět, měla by být vaše první investice na začátku diety do parního hrnce.
Vaření v páře využívaly už naše babičky, a to především na knedlíky. Vystačily si s větším hrncem a obyčejný pařáčkem. Dnes se na vaření v páře využívá parní hrnec, ve kterém připravíte celé chody.
Jeho používání je navíc snazší a rychlejší. Jaké další výhody má tento kuchyňský pomocník?
Pokrmy připravené na páře jsou oproti jiným zdravější. Potraviny si totiž zachovají mnohem více živin – vitamínů i minerálů.
Pro představu: Brokolice si při přípravě v páře uchová 81 % vitaminu C, zatímco po vaření ve vodě je to jen 30 %.
Někteří lidé mají obavy z chuti jídla. Ta přitom zůstává mnohem výraznější než při jiných přípravách.
Skvělé je například použití bylinek přímo v hrnci, protože pára jejich vůni a chuť propůjčí celému pokrmu. Zelenina také kromě chuti neztrácí barvu, je křupavější a nehrozí ani rozvaření.
Smažená, tučná a těžká jídla nejsou pro naše zdraví nic dobrého. Díky parnímu hrnci však zvládnete připravit lahodné pokrmy zcela bez tuku. Záleží pak jen na vás, zda budete chtít hotové jídlo obohatit o pár kapek kvalitního olivového oleje.
Další velkou výhodou parního hrnce je jeho snadné používání. Vaření v páře je opravdu jednoduché a oproti jiným přípravám ho zvládne i naprostý začátečník. Navíc šetří váš čas v kuchyni a spotřebujete méně energie než při zapnuté troubě a sporáku.
Snadný je také následný úklid. Jídlo připravíte pouze v jednom hrnci a nečeká vás tak žádné mytí nádobí a zdlouhavé uklízení kuchyně.
Vaření v páře už dávno není pouze pro knedlíky, jako za časů našich babiček. V parním hrnci jednoduše připravíte maso, ryby, zeleninu, zahuštěné omáčky, různé přílohy jako rýži, brambory či luštěniny. Hravě si poradí také se sladkými jídly, jako jsou třeba plněné ovocné knedlíky.
Jak již bylo řečeno, vaření v páře je jednoduché a zvládne ho úplně každý. Parní hrnec nejprve naplníte umytými a nakrájenými surovinami. Dále do nádobky vespod stačí nalít vodu, která se pak při spuštění hrnce zahřeje na 100 °C a začne vznikat pára.
Pára se pak už o vše postará a vy se v klidu můžete věnovat něčemu jinému, zatímco se vám jídlo bude připravovat. Zpravidla do hodiny máte připravený chutný pokrm plný tělu prospěšných látek.
Při výběru hrnce koukejte především na velikost a výkon. Pro početnější rodiny je lepší větší a silnější hrnec. Parní hrnec se skládá z několika pater, přičemž v každém lze vařit různé pokrmy nezávisle na sobě. Mezi oblíbené modely patří například: