Langoše jsou oblíbeným smaženým jídlem, které si většinou dáváme ve stánku s rychlým občerstvením. Jejich příprava je ovšem snadná a klidně se do ní můžete pustit doma. A co víc, máme pro vás dva recepty na odlehčenější varianty, jež nejsou tak mastné. Vyzkoušejte langoše s kefírem nebo pečené langoše bez smažení, které vás v létě ušetří horkého a prskajícího oleje.
Maďarský oblíbenec festivalů, poutí a koupališť
Langoše pochází z Maďarska a jejich název je odvozeninou od maďarského slova „láng“, což v překladu znamená „plamen“. Původně se připravovaly na peci jako snídaně z chlebového těsta. Až později se jejich příprava zrychlila a zjednodušila smažením a fritováním a stal se z nich pokrm, jak jej u nás známe dnes.
Dva tipy, jak připravit klasické langoše dietněji
S novodobým způsobem přípravy se z langošů samozřejmě také stal strašák každé diety. Ačkoliv toto jídlo nebude nikdy patřit k nejzdravějším, existují dva způsoby, jak klasické langoše připravit alespoň trochu dietněji:
- Přidejte do kynutého těsta trochu jogurtu (případně kefíru). Díky němu nasají langoše méně tuku a nebudou tak mastné.
- Před smažením dejte vytvarované placky na pár minut péct do trouby, a až poté dosmažte v oleji.
Kromě výše uvedených tipů můžete pojmout dietněji celou přípravu a udělat si langoše, ve kterých hraje kefír hlavní roli, nebo nesmažené langoše pečené v troubě bez oleje.
Krzysztof Basel / Shutterstock.com
Kefírové langoše – recept
Budete potřebovat:
- 500 g hladké mouky
- 300 ml kefíru
- 100 ml mléka
- 25 g čerstvého droždí
- 1 vejce
- ½ lžičky cukru
- 2 lžičky soli
Pizza Margherita
Pizza Margherita je snad nejznámějším druhem této dobroty. Pochází z Neapole a suroviny na ni použité odkazují na italskou vlajku, tedy červená rajčata, bílá mozzarella a zelená bazalka. Připravte si tuto klasiku doma, věříme, že si na ní pochutnáte.
Pizza Margherita
Domácí bramboráky
Bramboráky se vám budou hodit, pokud vám dochází fantazie, co vařit k obědu nebo k večeři. Jde totiž o gurmánský zázrak doslova z ničeho. Stačí vám kuchyňský robot nebo obyčejné struhadlo, a kromě moučných brambor ingredience, které má doma každý.
Domácí bramboráky
Postup:
- Nejprve si z vlažného mléka, cukru a droždí připravte kvásek a počkejte cca 15 minut, než vzejde.
- Mezitím v míse smíchejte ostatní suroviny (mouku, vejce, kefír a sůl), nakonec přidejte kvásek a vypracujte hladké těsto. Pokud se bude lepit, přidejte o trochu víc mouky.
- Zakryté těsto dejte alespoň na hodinu kynout. Můžete ho nechat odpočinout i delší dobu (přes noc nebo i 24 hodin), v takovém případě ale zabalte mísu do potravinové fólie a těsto uložte do lednice.
- Z hotového těsta vytvářejte na pomoučněné lince libovolně velké placky, které budou vysoké asi 1,5 až 2 cm.
- Placky smažte v rozpáleném oleji dozlatova. Pokud je smažíte v hrnci nebo na pánvi, zkuste langoše během smažení přiklopit pokličkou. Měly by se díky tomu krásně nafouknout.
Marian Weyo / Shutterstock.com
Pečené langoše bez smažení – recept
Budete potřebovat:
- 300 g hladké mouky
- 20 g droždí
- 250 ml mléka
- 1 lžičku cukru
- 1 lžičku soli
- 2 uvařené, středně velké brambory
- 50 ml oleje
Postup:
- Z poloviny vlažného mléka, cukru a droždí si připravte kvásek a nechte ho vzejít.
- Mezitím si nachystejte dvě vychladlé, uvařené brambory, které nastrouhejte najemno. Díky nim budou langoše vláčnější a měly by vydržet měkké i do druhého dne.
- Do větší mísy prosejte mouku, přidejte kvásek, nastrouhané brambory, olej, sůl a začněte vypracovávat těsto. Postupně do něho přilévejte zbytek mléka tak, aby bylo hladké, pružné a nelepilo se. Zpočátku může být hnětení těžší (kvůli bramborám), můžete proto přidat trochu více mouky.
- Přikryté těsto nechte asi hodinu vykynout. Mezitím předehřejte troubu na 200 °C. Z hotového těsta tvarujte placky – můžete je opatrně roztahat rukama nebo vyválet.
- Na plechu je pečte asi 15 minut, dokud nebudou okraje zlatavé a langoše propečené. V polovině času je v troubě jednou otočte.
S čím langoše podávat?
Pokud chcete dodržet dietnější variantu tohoto jídla, vsaďte na tradiční maďarskou oblohu, jakou je zakysaná smetana s prolisovaným česnekem, posypaná nastrouhaným sýrem.
Pro českou klasiku podávejte langoše s česnekovým potěrem (smíchejte prolisovaný česnek s trochou soli, vody a kapkou olivového oleje), kečupem a strouhaným sýrem, případně s tatarkou, šunkou a dalšími náplněmi podle chuti.
Vzhledem k tomu, že je langošové těsto podobné tomu koblihovému, lze je připravovat i nasladko a zdobit lískooříškovou pomazánkou, marmeládou, ovocem, zakysanou smetanou nebo sladkým tvarohem.
Zdroj: Český rozhlas, Kupi