Že nemáte v letních vedrech na horkou polévku ani pomyšlení? Pak je gazpacho přesně pro vás! Tato ikonická studená španělská polévka je plná zeleniny a v letních dnech nabídne nejen pořádnou dávku osvěžení, ale také potřebných vitamínů a minerálů. Podívejte se, co všechno gazpacho obsahuje, jaké výhody z konzumace této polévky plynou i jak si ji jednoduše připravit doma.
O španělském gazpachu se traduje, že pochází z Andalusie. Možná vás překvapí, že původní podoba této polévky vůbec neobsahovala rajčata ani jinou „barevnou“ zeleninu. Připravovala se z rozmočeného chleba, olivového oleje, vody, vinného octa a česneku. Rajčata a papriky se začaly přidávat až poté, co byly do Evropy přivezeny z Ameriky.
Polévka gazpacho se podává za studena, vychlazená z ledničky. Pro svou osvěžující chuť a servírovací teplotu je oblíbená především v létě a hodně se konzumuje v jižních zemích a teplých oblastech. A jak již bývá zvykem, každá oblast má svůj vlastní recept a na světě existuje nespočet variant této červené rajské polévky.
Hlavní roli hrají rajčata, která musí být krásně zralá a chutná, dále paprika a okurky. K nim se přidává původní základ, tedy olivový olej, vinný ocet, česnek, cibule a podle tradičního receptu i kousek bílého chleba, který se rozmixuje spolu se zeleninou. Polévku zahustí a udělá z ní sytější jídlo. Lehčí verzi gazpacha ale můžete připravit i bez něj.
Kupte se slevou Olivový olej extra panenský Ballester.
Někdy se do polévky přidává také citronová šťáva, bílé víno a čerstvé bylinky, jako je oregano, bazalka či petržel. Gazpacho se podle chuti může podávat s krutony, vajíčkem natvrdo, černými olivami, cibulí, kostičkami zeleniny (okurka, paprika), krevetami apod.
Tip: Přidejte do polévky i špetku chilli. Polévka bude pikantnější, a navíc vás ochladí. Chilli papričky jsou totiž v jižních zemích v létě oblíbené pro svou schopnost ochlazovat organismus díky tomu, že vyvolávají pocení.
Gazpacho patří k nejzdravějším polévkám. Jedná se v podstatě o slané zeleninové smoothie. Připravuje se z rozmixované čerstvé, případně lehce spařené zeleniny, a je proto doslova nabité vitamíny a minerály.
Polévku nechte důkladně vychladit v lednici a podávejte. Gazpacho se servíruje v talíři, misce nebo sklenici. Ozdobte krutony, zeleninou, uvařeným vajíčkem, sýrem, olivami, krevetami nebo čímkoliv jiným podle chuti.