Inspirujte se dvanácti triky, které vám pomohou při vaření a pečení ušetřit čas a mnohdy i peníze, nebo v kuchyni na poslední chvíli zachrání některé nepříjemné situace. Podívejte se, jak konečně vyzrát nad kousky skořápek v rozklepnutých vajíčkách, jak během pár minut vychladit lahev vína, urychlit kynutí těsta nebo dozrávání avokáda, jak dostat z citrusů více šťávy a oloupat ovoce pomocí lžičky.
Zapomněli jste před pečením vyndat máslo, aby změklo? Pak ho nakrájejte na co nejmenší kostičky, které povolí mnohem rychleji.
Pokud zrovna vaříte nebo pečete, umístěte misku s máslem do blízkosti sporáku, kde je trochu tepleji. Máslo z lednice (nebo mrazáku) můžete také nastrouhat. Hoblinky se budou do těsta zapracovávat poměrně jednoduše i studené.
Přišli vám na návštěvu nečekaní hosté nebo jste zapomněli dát před oslavou chladit lahve s vínem nebo sektem? Dejte je do vysoké nádoby (případně kyblíku), zalijte studenou vodou, přisypte co nejvíce ledu a nakonec několik lžic soli. Občas promíchejte. Lahve budou vychlazené do 20 minut.
Tento trik vám zachrání značnou část sýru, která vždy při strouhání ulpí na struhadle (především jedná-li se o měkčí druh), a navíc vám usnadní jeho následné umývání. Úplně přitom postačí, když před strouháním přestříkáte struhadlo olejem ve spreji.
Ušetřete si spoustu času i nervů! Drobné úlomky skořápek se dají z rozklepnutých vajíček nejjednodušeji vylovit právě pomocí většího kousku skořápky. Opravdu to funguje!
A pokud si chcete do budoucna tuto práci ušetřit úplně, doporučujeme rozklepávat vajíčka jedním seknutím ostrým nožem. Na rozdíl od silnější hrany pánve nebo misky nedojde k tomu, že se úlomky rozbité skořápky vtáhnou dovnitř vajíčka a zůstanou tam.
Tip s urychlením kynutí těsta v předehřáté troubě je poměrně známý. Když to ale s teplotou přeženete (více než 50 až 55 °C), hrozí, že se kvasinky v droždí zahubí a těsto dostatečně nevykyne.
Zkusit ovšem můžete jiný postup: Do trouby dejte na mřížku zakrytou mísu s těstem, pod ni umístěte pánev nebo pekáč naplněný horkou vodou a troubu zavřete (ale nijak nezapínejte, ani nepředehřívejte). Odpařující se horká voda v malém, uzavřeném prostoru vytvoří ideální vlhké a teplé prostředí pro kynutí.
Citron, limetku, pomeranč nebo jiný citrusový plod určený k odšťavnění dejte na 7–10 sekund do mikrovlnné trouby, máte-li více času, pak na 20–30 minut do teplé (nikoliv vařící) vody.
Na závěr ještě položte ovoce na prkénko či kuchyňskou desku, přiložte na něj dlaň a několikrát lehce zatlačte a poválejte. Tímto způsobem ušetříte čas i peníze, protože spotřebujete mnohem méně plodů (a šťávy budete mít přesto více).
Tímto způsobem například snadno a rychle oloupete kiwi – stačí ovoci seříznout oba konce, poté lžičku (nebo lžíci, záleží na velikosti plodu) zasunout těsně pod slupku a po obvodu postupně oddělovat.
Máte doma kráječ na jablka? Pak si s ním kromě jiného ovoce můžete ušetřit čas i při krájení brambor na pravidelné steakové hranolky. Doporučujeme vždy jeden konec brambory seříznout, aby vám stála a držela na prkénku.
Pro jednoduší krájení potravin v kuchyni můžete využít i obyčejný kráječ na vajíčka. Na plátky tak rychlostí blesku nakrájíte brambory, ovoce a zeleninu, houby nebo párky.
Oschly vám domácí sušenky, muffiny nebo jiné sladké pečivo? Ještě než je zklamaně vyhodíte, nebo v kuchyni zrecyklujete jako drobenku pro dezert, zkuste je zavřít do plastové krabičky spolu se dvěma plátky měkkého toastového chleba, který by jim měl navrátit jejich vláčnost.
Určitě to znáte – koupíte si trs čerstvých bylinek a než je stihnete všechny využít, zvadnou. Abyste takovému plýtvání zamezili, dejte svazek bylinek do sklenice s vodou, shora je zabalte do většího sáčku a ten kolem skleničky utáhněte pomocí provázku nebo gumičky. Vydrží vám mnohem déle čerstvé. Bylinky takto skladujte v ledničce.
Potřebujete opéct větší množství toastů najednou a nechce se vám čekat, až se po dvou nebo po čtyřech budou postupně dělat v topinkovači? Pak roztopte troubu, do ní vložte jeden plech a hned nad něj dejte mřížku. Do otvorů v roštu nastojato rozestavte jednotlivé toasty (aby stály v plechu) a upečte dokřupava. Takto budou hotové všechny naráz.
Koupili jste v obchodě mango nebo avokádo, které je určené k dozrání? Pak mu můžete pomoci jednoduchým trikem: Ovoce zavřete do papírového sáčku spolu s jablkem, případně broskví, hruškou nebo banánem. Tyto druhy jsou známé tím, že vylučují ethyleny urychlující zrání.
Zdroje: Kupi, Taste of Home