Prvním krokem k vynikající grilované rybě je pečlivý výběr a následně dochucení. Obojí se rozhodně vyplatí, protože rybí maso je jemné, chutné a zdravé.
5 pravidel pro správné grilovaní ryb
- Při výběru ryby buďte důkladní. Čerstvá ryba by měla mít červené nebo fialové žábry a napjatou kůži s kovovým leskem. Starou rybu většinou poznáte už podle vůně (nebo spíše zápachu). Čerstvá mořská ryba voní vodou a mořem, nikoliv rybinou.
- Nepodceňujte přípravu před grilováním. Rybu důkladně omyjte a grilujte nejlépe vcelku. Rybí maso má tendence se rozpadat a přichytávat na rošt.
- Rybu osolte ideálně až těsně před grilováním.
- Při grilování ryb postupujte rychle, obvykle stačí maso grilovat pár minut.
- Očištěný rošt vždy potřete olejem.
Recept: grilovaný losos
Na grilovaného lososa se nejlépe hodí bylinky a koření, které podtrhnou jeho jemnou chuť. Je to zaručeně bazalka, koření na ryby a provensálské koření.
Jaké suroviny budete potřebovat?
- filety z lososa s kůží
- sušenou nebo čerstvou bazalku
- sušený nebo čerstvý tymián
- česnek
- sůl
- máslo
Postup přípravy:
- Bazalku, tymián a česnek pokrájejte nadrobno a zamíchejte s přepuštěným máslem.
- Vyrobenou směsí potírejte lososa v průběhu grilování.
Nebo zkuste lososa na pánvi
Recept: grilovaný pstruh
Ani zde byste neměli zapomenout na dochucení pokrmu bylinkami. Nejlepší jsou bezesporu rozmarýn a tymián.
Co budete potřebovat?
- čerstvý nebo sušený tymián
- čerstvý nebo sušený rozmarýn
- mořskou sůl
- citron
- máslo
- rostlinný olej
Příprava je jednoduchá a zvládne ji i úplný začátečník.
- Pstruha nejprve osolte.
- Smíchejte tymián a rozmarýn s trochou oleje.
- Připravenou směs vetřete do ryby.
- Dejte na gril a grilujte z obou stran. Dohromady vám to zabere asi 10 až 12 minut.
- Nakonec můžete dovnitř nebo navrch ryby položit pár plátků citronu a másla.
Recept: grilovaná pražma
Na pražmu doporučujeme chilli, rozmarýn a tymián.
Ingredience:
Na marinádu:
- 1 dl olivového oleje
- 1 až 2 stroužky česneku
- 1 až 2 hrsti čerstvého posekaného tymiánu (můžete přidat i petrželku nebo rozmarýn)
- citronová šťáva z 1/2 ks citronu, nebo podle chuti
Postup přípravy:
- Připravte marinádu z olivového oleje, drceného česneku, citronové šťávy a nasekaného tymiánu.
- Očistěte a vykuchejte rybu, kterou poté opláchněte, osušte a potřete na povrchu i uvnitř připravenou marinádou, nakonec osolte.
- Grilujte z obou stran, zhruba 5 až 7 minut z každé strany.
- Hotovou pražmu podávejte například s opečenou bagetou. Na talíř můžete přidat i předem připravený salátek z oblíbené zeleniny.
Grilujete rádi ryby? Podělte se s námi o svůj oblíbený recept v komentáři pod článkem.