Když se řekne léto, určitě se vám kromě sluníčka a pohody vybaví také šťavnaté sladké jahody. Kouzlete s nimi v kuchyni a vyzkoušejte třeba jahodové cappuccino a gazpacho.
Ačkoli název možná nezní příliš slibně, opak je pravdou. Studená ovocná polévka může nahradit svačinu i dezert, navíc příjemně překvapí originalitou a chutí.
Větší část jahod (zbytek si nechte na zdobení) očistěte, nakrájejte a přidejte do hrnce s pár lžícemi vody, vanilkovým extraktem a třemi lístky máty. Směs přiveďte k varu, poté ji vypněte a nechte vychladnout. Vychlazený základ promixujte s medem a ostatními ingrediencemi kromě borůvek. Nakonec čerstvé a chlazené gazpacho podávejte s ozdobou z jahod a borůvek, nezapomeňte přidat lístek máty.
Oblíbený dezert povznesou jahody na novou úroveň. Už se vám také sbíhají sliny?
Očištěné jahody nakrájejte na drobné kousky. Část si odložte na zdobení, zbytek smíchejte s cukrem a vanilkovým extraktem. Nechte je 20 minut odležet a šťávu slijte a smíchejte s likérem a šťávou z pomerančů. Žloutky a bílky oddělte, žloutky utřete s cukrem a pomerančovou kůrou.
Následně přidejte mascarpone a promíchejte. Z bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh. Nakonec obě části spojte. Ve směsi šťávy a likéru namáčejte piškoty. Vyskládejte je do zvolené nádoby a střídejte s krémem a jahodami. Nakonec dezert nazdobte jahodami a nechte vychladit. Vaše jahodové tiramisu je připraveno.
Neobsahuje kávu, a tak je vhodné i pro ty nejmenší mlsouny!
Jahody rozmixujte se zakysanou smetanou a cukrem. Naplňte hrnečky na cappuccino a nechte směs vychladit. Zatím si připravte šlehačku – smetanu vyšlehejte, ale ne do šlehačky, nýbrž do polotekuté konzistence. Smetanou ozdobte střed cappuccina. Dolaďte snítkou máty a pochutnejte si. A že chcete maximální požitek? Přidejte již zmíněné cukrářské piškoty.
Tip: Kde koupit jahody a další ingredience v akci? To zjistíte raz dva na Kupi.cz.