Bujón neboli silný masový či zeleninový vývar dodá řadě pokrmů tu správnou chuť. Ve snaze ušetřit si práci i čas mnoho z nás při vaření sáhne po jeho kupované verzi. Ta však obsahuje spoustu nezdravých látek. Bujón přitom lze snadno připravit i domácí. Poradíme vám, jak na to.
S kupovanými bujóny sice nemáte žádnou práci, avšak látky v nich obsažené lidskému tělu a zdraví příliš neprospívají. Pokud si ho připravujete sami, máte složení pod kontrolou. Je potřeba počítat s tím, že domácího bujónu budete muset použít jednou tolik, jelikož není tak silný. Zato chuťově se kupovaný domácímu nikdy nevyrovná.
Příprava domácího bujónu má i další výhody. Jedním vařením si připravíte bujónů hned několik, takže budete mít vystaráno na dlouhou dobu dopředu. Určitě vás to také vyjde levněji.
Příprava bujónu není vůbec nic složitého, takže určitě stojí za vyzkoušení. Celé kouzlo tkví v tom, že klasický silný vývar necháte zredukovat, poté nalijete do tvořítek na led a dáte do mrazáku.
Aby byl kuřecí vývar dostatečně silný, použijte k jeho přípravě alespoň 2/3 kostí a 1/3 masa. Využít tedy můžete například kuřecí skelety.
Co budete potřebovat?
Jako postupovat?
Do zeleninového bujónu můžete použít téměř všechny zbytky tvrdší zeleniny, které doma máte. Využijte také různé košťály zeleniny a natě bylinek. Záleží jen na vaší chuti.
Co se týče samotného vaření, postupujte úplně stejně jako při kuřecím vývaru. Na bujón můžete použít buďto čistý vývar, nebo v něm po uvaření nechte zeleninu a tyčovým mixérem ji ve vývaru rozmixujte.
Čas i práci si při přípravě vývaru můžete ušetřit díky pomalému hrnci. Ten se v poslední době těší opravdu velké oblibě. Jeho výhodou je určitě jednoduchost. Vložíte do něj potřebné suroviny, nastavíte čas, teplotu a můžete se jít věnovat něčemu jinému. Pokrm se už sám připraví většinou mezi 3 až 10 hodinami při teplotě 95 °C.
Díky nízké teplotě si ingredience zachovají výraznou chuť a veškeré vitamíny. Z pomalého hrnce se neodpařuje voda, čímž je zaručena maximální šťavnatost.
Mezi oblíbené modely patří například:
Kupujete bujóny, nebo si děláte vlastní? Napište nám o tom do komentářů.
Zdroj: Kupi