Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Konec žmolků a chlupů na vypraném oblečení! Stačí použít kousek alobalu

Pixel-Shot / Shutterstock.com

Po každém praní vyndáváte prádlo pokryté žmolky a chlupy? Nemůže za to pračka ani samotné oblečení, ale statická elektřina, která tyto nečistoty shlukuje a přitahuje. Naštěstí známe jednoduchý způsob, jak se této potíže zbavit. Bude vám stačit pomocník, kterého máme všichni doma.

Přečtěte si také

Pro skvělou kávu jeďte na benzínku, kavárny mají silnou konkurenci

Proč dávat alobalové kuličky do pračky i sušičky?

Jak už jsme zmínili, je to právě statická elektřina, která během praní způsobuje, že na oblečení ulpívají chlupy, vlasy a žmolky. Alobal ovšem dokáže tuto elektřinu eliminovat.

Když proto pokaždé přihodíte do bubnu pračky 2 až 3 alobalové kuličky, ty doslova odmetou všechny nečistoty od vašeho oblečení. A zmírní i takové neštěstí, jakým je zapomenutý papírový kapesník v kapse.

Zabraňují usazování pracího prášku na oblečení

Další výhodou praní s alobalovými kuličkami je fakt, že dokážou odstranit zbytky pracího prášku, který tak často ulpívá na oblečení. Nejen, že na tmavých kouscích zanechává nevzhledné skvrny, ale lidem s citlivou kůží může způsobovat ekzémy a jiné alergické reakce.

Spotřebujete méně pracích prostředků

Někteří lidé také nedají dopustit na kuličky z alobalu z toho důvodu, že mechanicky zlepšují prací proces a prádlo je po jejich použití lépe vyprané a nevyžaduje tolik pracího gelu či prášku a aviváže. Zda kuličky fungují i v tomto ohledu, budete muset posoudit sami, každopádně prací prostředky alobalu nijak nevadí a nesnižují jeho antistatické účinky.

Urychlí a usnadní sušení v sušičce

Po vyprání prádla můžete použité kuličky přesunout do sušičky, kde udělají stejně dobrou službu. Během sušení budou prádlo načechrávat a jednotlivé kousky od sebe oddělovat (už žádné ponožky schované a nalepené na dalším oblečení). Díky lepší vzdušnosti bude navíc prádlo schnout rychleji a sušička nespotřebuje tolik energie.

Mouse family / Shutterstock.com

Jak vyrobit alobalové kuličky?

Výroba kuliček je opravdu snadná. Stačí vzít větší kus alobalu a mačkat a mačkat. Výsledná kulička by měla mít maximálně velikost tenisáku, nejméně v průměru asi 5 cm. Důležité je její povrch důkladně uhladit, aby z ní netrčely žádné ostré části, které by mohly oblečení poškodit nebo vytahat nitky. Jinak se však nemusíte použití alobalových kuliček nijak bát – pro prádlo i vnitřek spotřebiče jsou zcela bezpečné.

Nespornou výhodou je i fakt, že kuličky z alobalu můžete díky jeho odolnosti používat opakovaně, a to až po dobu 6 měsíců. Před každým praním pouze zkontrolujte, že se nedrolí. Stejné alobalové kuličky klidně používejte do pračky i sušičky po sobě.

  • Tip: Podobnou službu vám udělají také speciální prací míčky, které se dají koupit v obchodech. Alobal vás ovšem vyjde levněji a použít ho můžete doslova během chvilky.

Alobal usnadní práci i při žehlení

Alobal si vezměte na pomoc i v závěrečné fázi péče o prádlo, k žehlení. Vrstvu alobalu natáhněte pod potah žehlicího prkna. Hliníková fólie se při kontaktu s žehličkou zahřeje a zajistí tak přenos tepla i ze spodní strany žehleného oblečení. To se bude automaticky narovnávat i z druhé strany a proces žehlení se vám výrazně zkrátí a zjednoduší.

Zdroje: Kupi