V švédštině se jí říká Kanelbullar, v angličtině Cinnamon Rolls a v češtině skořicoví šneci. Tento tradiční severský recept se dnes rozšířil do celého světa, takže ho můžete najít prakticky kdekoliv. Základem je nadýchané kynuté těsto bohaté na skořici. My jsme tento klasický recept vylepšili přidáním křupavých pekanových ořechů, které dodávají šnekům extra chuť a texturu.
Na kynuté těsto si vyhraďte dostatek času
O co jednodušší je příprava skořicových šneků, o to více času budete potřebovat. Neboli umotat skořicové šneky zvládne i začátečník, ale půlhodina vám na pečení stačit nebude.
Počítejte spíše s jedním dopolednem nebo odpolednem. Těsto musí třikrát kynout (1 h, 1 h, 30 minut), poté se půlhodiny peče a nakonec se ještě skořicové rolky polévají sladkou polevou.
Co potřebujete na skořicové šneky?
Než se pustíte do vlastní přípravy, zkontrolujte si, zda máte všechny potřebné suroviny. Tentokrát toho bude zapotřebí trochu více!
Ingredience na těsto
- 550 g hladké mouky
- 250 ml vlažného mléka
- 25 g droždí v kostce
- 1 vejce
- 70 g cukru krupice
- 80 g másla, rozpuštěného
- 2 čajové lžičky skořice
- špetka pomerančové kůry
- špetka soli
- máslo na vymazání pekáčku (30 g)
Ingredience na skořicovou náplň
- 110 g třtinového cukru
- 100 g rozpuštěného másla
- 2 čajové lžičky skořice
- 50 g pekanových ořechů, drcených
Ingredience na cukrovou polevu
- 150 g moučkového cukru
- 30 ml mléka
- 20 g javorového sirupu
- 20 g másla, povoleného
Skořicová srdíčka
Sladká skořicová srdíčka se skvěle hodí jako netradiční snídaně s nádechem romantiky. Jejich příprava nezabere příliš mnoho času a výsledek je naprosto luxusní.
Skořicová srdíčka
Skořicový pletenec
Efektní skořicový pletenec krásně ozdobí každý stůl a zároveň i výborně chutná. Tuto křupavou dobrotu můžete ještě po upečení polít rozehřátým máslem s troškou rumu a bude chutnat naprosto dokonale.
Skořicový pletenec
Jak na přípravu?
Teď už je nejvyšší čas pustit se do vlastní přípravy. Možná vám recept dá trochu víc práce, ale jakmile ochutnáte výsledek svého úsilí, nebude vám ani příště zatěžko znovu ho vynaložit!
Vypracování a kynutí těsta
- Z 1 lžičky cukru a mouky, trošky vlažného mléka a droždí nechte vzejít kvásek.
- Mezitím si do velké mísy prosejte mouku, přidejte zbylé mléko, vejce, cukr, rozpuštěné vlažné máslo, skořici, pomerančovou kůru a špetku soli. Přilijte vzniklý kvásek.
- Hnětacím hákem nebo ručně vypracujte hladké těsto, které se bude odlepovat od stěn mísy.
- Těsto lehce poprašte moukou, přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě 1 hodinu.
- Poté těsto rukama propracujte na vále, vraťte zpět do mísy a nechte opět kynout 1 hodinu.
Jak na skořicovou náplň?
- Pekanové ořechy nakrájejte najemno a nasucho opražte na pánvi.
- Poté do pánve přidejte máslo i cukr a nechte chviličku povařit. Cukr se nemusí rozpustit (povolí při pečení v troubě).
- Nakonec přidejte skořici a nechte vychladnout.
Plnění a motání skořicových šneků
- Vykynuté těsto na pomoučeném válu rozválejte na tenkou, dlouhou placku.
- Rovnoměrně ho potřete náplní, zarolujte a nakrájejte na 12 stejně velkých kousků.
- Plech si vymažte povoleným máslem a 12 dílků na něj rovnoměrně vyskládejte. Každý z nich před položením pomašlujte po obvodu máslem, ať se při pečení nepřilepí k sousedovi.
- Plech zakryjte utěrkou a nechte šneky ještě 30 minut nakynout. Troubu si předehřejte na 190 °C.
- Skořicové šneky pečte na 190 °C 14–17 minut. Měly by být zlatavé.
- Nechte je vychladnout a mezitím si připravte cukrovou polevu.
Zdobení skořicových šneků cukrovou polevou
- Metličkou prošlehejte moučkový cukr s mlékem, povoleným máslem a javorovým sirupem.
- Dobře prošlehejte, aby v polevě nebyly hrudky cukru.
- Nakonec směs rovnoměrně nalijte na skořicové šneky a je hotovo.
Tip na závěr
Skořicové šneky ozvláštníte tím, že do skořicové náplně přidáte rozpuštěnou čokoládu, nastrouhané jablko, plátky hrušky, rozpuštěný med nebo pudink a rozinky.
Zdroje: Anna Kolásková, Kupi