Kdo by nemiloval tradiční sekanou. Je skvělá teplá s bramborem, ale i studená na chlebu. Dá se připravit z mletého hovězího či vepřového masa nebo i mixu. V tomto receptu si upečeme sekanou na jarní způsob – se spoustou bylinek a s vejcem uprostřed. Navíc přidáme 3 tipy, jak na sekanou, aby při pečení nepraskla.
Jak na šťavnatou sekanou pečeni
Oschlá, drobivá sekaná? Tak přesně takovou nechceme. Naopak chceme docílit jemné, šťavnaté sekané, která se bude snadno krájet a bude chutnat božsky.
- Aby si maso uchovalo co nejvíc chuti, zabalte ho do tuku. Ideální je plátková slanina, jako použijeme v receptu.
- Zkuste alespoň dvakrát za pečení polít sekanou vypečeným tukem. Zvýší se její šťavnatost.
- Kupte na sekanou dobré maso, které bude šťavnaté samo o sobě.
Jarní bylinková sekaná z hovězího masa
Co potřebujete?
- 400 g hovězího masa
- 120 ml mléka
- 1 den starou housku nakrájenou na malé kostičky
- 1 vejce
- 3 stroužky prolisovaného česneku
- čerstvou petržel a další jarní bylinky (medvědí česnek, kopřivy, pažitka...)
- sůl, pepř
- 3 vejce uvařená natvrdo (oloupaná)
- 100–150 g plátkové slaniny
Příprava sekané
- Troubu si předehřejte na 180 °C.
- Do velké mísy dejte mleté hovězí maso, housku pokrájenou na kostičky, nasekanou petrželku (a jiné bylinky), česnek a vejce. Housku zalijte mlékem a nechte pár minut nasáknout.
- Rukama vypracujte vláčné těsto. Nebojte se maso pořádně promačkat, aby se krásně spojilo s mlékem a vajíčkem. Na vypracování těsta by vám měly stačit 3 minuty (max. 5 minut), aby se maso příliš nezahřálo třením.
- Připravte si plech s pečicím papírem, na který rozložte plátky slaniny. Z masa vytvarujte šišku a položte ji na slaninu. Dovnitř masa dejte 3 oloupaná uvařená vejce a znovu propracujte těsto, aby vznikla pěkná šiška. Pracujte mokrýma rukama.
- Zbytek sekané zabalte do slaniny a dejte péct do trouby na 180 °C na 50 minut. Průběžně ji kontrolujte, jestli příliš nehnědne a jednou za čas ji polijte vypečeným omastkem.
- Upečenou sekanou nakrájejte na plátky a podávejte s bramborem nebo s chlebem.
3 tipy, aby sekaná při pečení nepraskla
- Aby sekaná v troubě nepraskla, je třeba maso před pečením pořádně zpracovat. Ideálně rukama, dokud nezačne lepit.
- Dalším tipem je zakrýt vrch sekané tukem (anglická slanina na plátky, kostičky sekané) nebo alespoň sekanou potřít studenou vodou (stačí mokrýma rukama).
- Posledním tipem je přidat do ní dostatek tekutiny, kterou maso vsákne. Používá se mléko, ale můžete zvolit i studenou vodu. Díky tomu bude maso šťavnaté, vláčné a kompaktní.
Příloha k sekané?
K sekané přikusujte okurku nakládačku, feferonky a na talíř přidejte pořádně pikantní hořčici, například dijonskou. Jako příloha se hodí bramborová kaše, bramborový salát ale i plátek čerstvého chleba – pěkně po dřevorubecku. Tak dobrou chuť!
Zdroj: autorský recept Anna Kolásková