Povyšte obyčejný párek v rohlíku na gurmánský zážitek! Popularita hot dogů na americký způsob už pronikla i do naší gastronomie a vedle populárních hamburgerů se stávají oblíbenou součástí grilovaček. A nejen těch. Hlavní pravidlo přípravy zní: s oblohou nešetřete a nebojte se zkoušet nové chutě. Inspirujte se našimi 7 způsoby, jak hot dogy ozdobit, i užitečnými tipy k jejich dokonalé přípravě.
Ať už zvolíte párek vídeňský, debrecínský nebo sýrový, vždy vybírejte kvalitní uzeniny s co nejvyšším podílem masa. Výborné jsou i různé klobásky.
Můžete samozřejmě použít klasické rohlíky nebo bagetky, té pravé autentické chuti ovšem dosáhnete přímo s hotdogovým pečivem. Jedná se o měkké, lehce nasládlé, podlouhlé houstičky, které dnes koupíte ve většině supermarketů a hypermarketů (bývají balené po více kusech). Pečivo si zvládnete upéct i doma – použijte například těsto na briošky nebo hamburgerové housky, pouze zvolte podlouhlý tvar.
Tip na přípravu: Ať už zvolíte jakoukoliv variantu, pamatujte na důležitou zásadu – pečivo by mělo být vždy teplé, ideálně lehce dokřupava. Podélně rozkrojené ho opečte na pánvičce nebo na grilu, případně nechte rozpéct v troubě.
Tady začíná prostor pro tu skutečnou zábavu. Při zdobení se fantazii (a chuťovým kombinacím) meze nekladou. Jako oblohu použijte jakoukoliv čerstvou nebo nakládanou zeleninu, kysané zelí, karamelizovanou a dokřupava smaženou cibulku, čerstvé nebo nakládané chilli papričky (ideálně jalapeňo), strouhaný sýr, salát coleslaw apod.
Úplně na závěr přichází omáčka: kečup, hořčice, BBQ, sýrová nebo jakákoliv majonézová. Skvěle se hodí také rajčatová salsa a pokud máte rádi sladko-slanou kombinaci, pak doporučujeme ovocné chutney nebo švestkovou či brusinkovou omáčku.
Základem každého receptu je párek a hotdogové pečivo. Poté už vše závisí na poskládání surovin, které si zvolíte. Pro inspiraci uvádíme sedm různých kombinací – některé vychází z tradičních amerických receptur, jiné z osvědčených a oblíbených chuťových kombinací. Jejich množství volte vždy podle vlastní chuti a nebojte se experimentovat.
Obsahuje: kysané zelí, karamelizovanou cibulku, ostrou hořčici. Pro výraznější a zajímavější chuť přidejte špetku skořice nebo chilli.
Obsahuje: plátky rajčat, okurkový relish (případně plátky kyselých okurek), kousky syrové cibule, naložené chilli papričky a pikantní hořčici.
Obsahuje: strouhaný čedar, dokřupava opečené kousky slaniny, smaženou cibulku, trochu trhaného ledového salátu a hořčici. Dozdobit můžete také plátky kyselých okurek nebo kolečky červené cibule.
Obsahuje: salát coleslaw (nakrouhané zelí s mrkví a cibulí, zalité majonézou s trochou cukru, soli, pepře a octa), kečup nebo hořčici.
Obsahuje: rajčata, kousky červené cibule, čerstvé nebo nakládané chilli papričky (jalapeňo), koriandr a sýrovou „nachos“ omáčku.
Obsahuje: guacamole (rozmixované avokádo s drobnými kousky cibule, česneku, rajčat, chilli papriček s kapkou citronové šťávy, solí a pepřem), hořčici nebo kečup. Lze přidat také tenké cibulové klíčky.
Obsahuje: kousky nivy nebo jiného modrého sýru, sušené brusinky nebo sušené švestky (případně brusinkovou omáčku), karamelizovanou cibulku a hořčici.
Pokud milujete opravdu extravagantní kombinace, pak se můžete inspirovat i dalšími zajímavými oblohami, které se na hot dogy ve světě dávají. Například v Americe nejsou vedle tradičních surovin výjimkou ani párky zasypané bramborovými chipsy, hranolky, ananasem, mangovou salsou, popcornem, mořskými plody, pečenými fazolemi nebo praženými arašídy. V asijských zemích jsou zase oblíbené hot dogy s rybí omáčkou nebo pikantním kimchi.