Ať už v jídelníčku dáváte přednost masu kuřecímu, vepřovému nebo hovězímu, vždy záleží především na tom, jak často jednotlivé druhy masa jíte a jak je upravujete. Tedy zda při konzumaci převládají benefity v podobě příjmu cenných bílkovin a vitamínů, nebo si zaděláváte na zdravotní problémy. Víte, jak často které druhy masa jíst, na co si dávat pozor a jakým úpravám se ideálně vyhnout?
Oproti rostlinným bílkovinám, které jsou v našem jídelníčku taktéž důležité, mají ty živočišné vhodnější zastoupení esenciálních aminokyselin a jsou snáze stravitelné. Maso je navíc zdrojem lépe využitelného železa a vápníku.
Dále obsahuje vitamín B12, který je přínosný pro krvetvorbu a správnou funkci nervové soustavy a je poměrně těžké ho nahradit potravinami rostlinného původu. V neposlední řadě je maso cenným zdrojem vitamínů skupiny B, vitamínu D, zinku, selenu a dalších minerálů, které jsou prospěšné při posilování imunitního systému nebo působí coby antioxidanty.
Nákupní rádce Kupi vám najde všechny akční ceny na maso ve vašem okolí a porovná je s cenami mezi jednotlivými řetězci.
Na otázku, které maso je nejzdravější, neexistuje jednoznačná odpověď.
Zrádná jsou tzv. mramorovaná masa, která jsou skvělá pro přípravu šťavnatých steaků. Jsou ale taky hodně tučná (na rozdíl od jiných druhů mas nelze bílé části tuku v případě potřeby odkrojit) a měli bychom si je dopřávat spíše výjimečně.
Pro zajímavost jsme porovnali čtyři nejčastěji konzumované druhy masa z hlediska jejich energetické hodnoty, obsahu bílkovin a tuků:
Má vysoký obsah bílkovin, ve srovnání s ostatními druhy má také mnohem méně tuku a kalorií. Jeho konzumace se doporučuje při dietách a redukčních jídelníčcích.
Je považováno za červené maso mezi drůbežím (má navíc podobný obsah tuku jako hovězí nebo vepřové). Oproti kuřecímu nebo krůtímu je více tučné a má více kalorií.
Pappardelle s pečeným trhaným kachním masem, hříbky a sýrem pecorino jsou nevšední variací na oběd s těstovinami, kterým rozhodně zaujmete. Příprava je navíc jednodušší, než by se na první pohled mohlo zdát, věříme tedy, že to podle našeho receptu hravě zvládnete.
Pečené kachní stehno na zázvoru s jablky se skvěle hodí na sváteční menu. Ideální přílohou ke kachně jsou pak bramborové šišky, obalené ve strouhance.
Je pro nás mimo jiné cenným zdrojem železa, kreatininu, kyseliny linolové i silného antioxidantu glutathionu, který v našem těle pomáhá bojovat s volnými radikály, podporuje detoxikaci a zlepšuje funkci imunitního systému. Je ovšem tučnější (zejména mramorované steaky).
Ze všech druhů mas má to vepřové nejvyšší obsah vitaminu B1. Stejně jako hovězí je poměrně dost tučné a navíc taky kalorické.
Pokud to s konzumací nepřeháníte a dáváte si pozor na kvalitu a libovost, pak se nemáte čeho obávat. O negativním vlivu masa na naše zdraví se hovoří většinou v souvislosti s jeho nadměrnou spotřebou nebo všeobecně s nesprávnou životosprávou.
Maso je poměrně náročné na strávení a pokud ho jíme příliš, oslabuje náš trávicí systém, v němž se potom hromadí více toxinů. V neposlední řadě může být viníkem zdravotních obtíží zmíněný tuk. Osoby konzumující výrazně více červeného masa může trápit vysoký tlak a kardiovaskulární onemocnění. Češi kromě toho sní také nadměrné množství uzenin (a velmi často nekvalitních), které jsou považovány za možný rizikový zdroj vzniku rakoviny tlustého střeva a konečníku.
Karcinogenní látky v mase vytváří také nezdravá tepelná úprava. Zejména dlouhé pečení, smažení v přepáleném oleji nebo grilování steaků naložených do oleje, z nichž na rozpálené uhlí odkapává větší množství šťávy, která se do masa vrací v podobě karcinogenního kouře.
Nejlepším způsobem přípravy masa je dušení nebo napařování. Klidně ho můžete i grilovat, stačí dodržet pár základních pravidel. Maso by mělo mít pokojovou teplotu, aby se peklo rovnoměrně a co nejrychleji, a nemělo by se předem nakládat do oleje nebo marinády. K dokonalé chuti vám budou stačit jen sůl, pepř a bylinky.
Zdroje: Mayo Clinic, Cleveland Clinic, Harvard Health Publishing, Vím, co jím, Healthline, Cancer Research UK