Jsou lehké, zdravé a chutné. Řeč je o jarních polévkách, které by v tomto období měly hrát prim ve vašem jídelníčku. Inspirujte se našimi 5 svěžími recepty, které vám dodají sílu a energii potřebnou na celý den. Hurá pro zásoby jarní zeleniny a bylinek a bez otálení se pusťte do přípravy báječných polévek!
Nadešel čas na polévku!
Jarní polévky využívají všechny dary jara a kombinují je tak, aby vás nejen zasytily, ale především příjemně povzbudily. Dodají vám slušnou dávku živin, zatočí s jarní únavou, a ještě vás nechají, abyste se rozpustili v chuťovém nebi. Ať už patříte, nebo nepatříte mezi příznivce polévek, je ideální čas některou z nich vyzkoušet.
Cuketová polévka s hráškem zahřeje
Zelená kombinace, která vám zaručeně dobije baterky – je totiž ze dvou surovin, které se perfektně doplňují. Cuketa a hrášek se k sobě skvěle hodí, o čemž se ostatně snadno přesvědčíte, když uvaříte polévku podle našeho receptu.
Co potřebujete?
- 500 g cukety
- cibuli
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- lžíci másla
- 700 ml zeleninového vývaru
- kelímek smetany na vaření
- 300 g hrášku
- citronovou šťávu
- hrst slunečnicových semínek
- 2 hrsti koriandru
- 30 g strouhaného parmezánu
- sůl a čerstvě namletý pepř
Jak na to?
- Na oleji osmahněte nakrájenou cibuli a cuketu. Tu si předem oloupejte a nakrájejte na kostky, slupky odložte.
- Přidejte česnek, krátce orestujte a jakmile cibule zesklovatí, zalijte vývarem. Osolte, opepřete a povařte 10 minut.
- V dalším kroku přidejte hrášek, slupky z cukety a smetanu.
- Vařte ještě pár minut, dochuťte citronovou šťávou a polovinou koriandru a rozmixujte do hladka.
- Hotovou polévku ozdobte praženými semínky, koriandrem a parmezánem.
JeniFoto / Shutterstock.com
Jarní kuřecí polévka zasytí
Je vydatnější, přesto vás překvapí příjemnou jarní souhrou chutí a barev. A protože obsahuje také maso, může nahradit oběd.
Co si připravit?
- 1 lžíci olivového oleje
- 6 stroužků česneku
- 1 cibuli
- 2 velké mrkve
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 1 lžíci strouhaného zázvoru
- 1 lžičku kurkumy
- 1,6 l kuřecího vývaru
- 500 g kuřecích prsou
- 1 lžičku rozmarýnu
- 1 lžičku čerstvého tymiánu
- 200 g kuskusu
- 200 g mraženého hrášku
- sůl a čerstvě namletý pepř
Jak na to?
- Ve větším hrnci rozehřejte olej. Přidejte česnek, nakrájenou cibuli, mrkev a celer a orestujte je.
- Pak přidejte zázvor a kurkumu, nechte je krátce rozvonět.
- Vlijte vývar, přidejte nakrájené maso, rozmarýn, tymián, sůl a pepř.
- Vařte zhruba 30 minut, dokud polévka nebude hotová.
- Mezitím, co se vaří, připravte kuskus dle návodu.
- Měkké, uvařené maso vidličkou natrhejte na vlákna, přidejte k polévce mražený hrášek, dochuťte a po pár minutách je oběd hotový.
- Podávejte s čerstvými bylinkami a kuskusem.
Chřestový krém dodá energii
Mladý chřest je další zeleninou, která skvěle poslouží coby klíčová ingredience pro přípravu jarní polévky. Jednou z možností je i tento lahodný chřestový krém, nenáročný na přípravu.
Co potřebujete?
- svazek zeleného chřestu
- 2 lžíce másla
- 2 šalotky
- jarní cibulku
- 1,2 l kuřecího vývaru
- 150 ml smetany ke šlehání
- výhonky řeřichy
- sůl a pepř
Těstoviny s pestem, sušenými rajčaty a pečeným chřestem
Recept na těstoviny s pestem, sušenými rajčaty a pečeným chřestem si určitě oblíbíte. Překvapí vás nejen svou rychlou a jednoduchou přípravou, ale také báječnou chutí.
Těstoviny s pestem, sušenými rajčaty a pečeným chřestem
Zelený chřest s citronovou omáčkou
Zelený chřest s citronovou omáčkou báječně vypadá a ještě lépe chutná. Tato jarní nízkokalorická zelenina je plná draslíku, vápníku, hořčíku a dalších vitamínů. Podávejte ideálně s brambory a můžete dochutit také nahrubo nakrájenými vlašskými ořechy osmaženými na másle dozlatova.
Zelený chřest s citronovou omáčkou
Jak na to?
- Očištěný chřest nakrájejte na kostky, zbavte se pouze dřevnaté části, zhruba 3 cm ve spodní části stonku odřízněte a vyhoďte. Několik hlaviček 3 minuty povařte, poté prudce zchlaďte a odložte.
- V hrnci na másle orestujte cibuli, chřest a jarní cibulku.
- Zeleninu zalijte vývarem a smetanou a vařte zhruba 20 minut.
- Na závěr vaření polévku rozmixujte, případně dochuťte.
- Na talíři ji ozdobte blanšírovanými špičkami chřestu a řeřichou.
Kiian Oksana / Shutterstock.com
Jarní polévka z medvědího česneku
A co by to bylo za recepty na jarní polévky, kdyby chyběl oblíbený medvědí česnek. Stačí si nasbírat hrst této chutné a voňavé bylinky a pustit se do vaření.
Co si připravit?
- 2 hrsti pokrájených listů medvědího česneku
- 2 hrsti pokrájené mladé kopřivy
- 1 cibuli
- 1 bramboru
- 1 lžíci másla
- 1 litr zeleninového vývaru
- sůl a pepř
Jak na to?
- V hrnci nechte rozehřát máslo a zpěňte na něm nakrájenou cibuli.
- Mezitím najemno nastrouhejte bramboru a přidejte ji k cibuli. Mírně poduste a přidejte bylinky – medvědí česnek a kopřivy.
- Zalijte horkým vývarem a pouze velmi krátce povařte, než brambora zahustí polévku.
- Poté vše rozmixujte a případně dosolte. Podávejte s krutony.
Ředkvičková polévka je chuťová bomba
Kdepak, ředkvičky nepatří jen do studené kuchyně. Namísto do salátu je můžete použít také do chutné jarní polévky, ve které použijete nejen šťavnaté plody, ale i lístky.
Co potřebujete?
- 2 lžíce másla
- 1 cibuli
- 1 šálek mladých ředkvičkových listů
- omyté a očištěné ředkvičky ze dvou svazků
- 3 brambory
- 800 ml zeleninového vývaru
- 200 ml smetany na šlehání
- sůl a čerstvě drcený černý pepř
- výhonky řeřichy na ozdobu
Jak na to?
- Na másle nechte zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli a ředkvičky.
- Poté přidejte ředkvičkové listy, a jakmile povadnou, vsypte nakrájené brambory a vše zalijte vývarem a smetanou.
- Vařte do změknutí, následně polévku rozmixujte.
- Podávejte s výhonky řeřichy a ředkvičkami. Dobrou chuť!
Tip: Pokud milujete krémové polévky, mějte vždy při ruce kvalitní smetanu ke šlehání, která perfektně zjemní a zahustí polévku. Tu od Kunína najdete v Lidlu za 19,90 Kč, za stejnou cenu ji nabízí také Globus a Ratio. Ostatní akce snadno a přehledně naleznete na Kupi.
Zdroj: Kupi