Pokud se vám při vzpomínce na školní jídelnu vybaví rozbředlá, zašedlá dušená mrkev, klidně ji hoďte za hlavu. V tomto receptu vám ukážeme, jak dušenou mrkev připravit chutně, rychle a zdravě.
Jak na dušenou mrkev na másle?
Žádná podivná směs rozměklých mrkvových kousků zahuštěná jíškou, ale křupavá mladá mrkvička osmahnutá na másle – jen s troškou třtinového cukru. Tato verze klasické dušené mrkve je tak dobrá, že ji budete chtít jíst jen tak bez masa a brambor. Příprava navíc nezabere déle než 20 minut. Tak jdeme na to.
Oranžová kráska v hlavní roli
Hlavní ingredience dušené mrkve je – jak jinak – mrkev. Vybírejte co nejmladší, například svazkovou s natí nebo baby mrkev. Pokud jste sehnali jen tvrdou, můžete ji použít, ale odstraňte nejprve tvrdý střed. Aby byla co nejrychleji připravená, překrojte ji na více dílů (špalíčků).
Nejlepší a nejsnadnější recept
Už se vám sbíhají sliny a jste celí natěšení recept vyzkoušet? Nejdřív si zkontrolujte, zda máte potřebné suroviny. Uvedená množství jsou rozpočet na dvě porce.
Ingredience
- 260 g oloupané mrkve (130 g / 1 porce)
- 1,5 lžíce třtinového cukru
- 3 lžíce másla
- čerstvá petrželka
- sezamová semínka
- horká voda
Javorová glazovaná mrkev
Pro ty, kteří by chtěli v tomto podzimním období svým dětem nabídnout něco zdravého a navíc chutného, je zde super rychlý recept na javorovou glazovanou mrkev. Jedná se o naprostou delikatesu, kterou si jistě vaše děti zamilují.
Javorová glazovaná mrkev
Marinovaná mrkev s koriandrovým pestem
Marinovaná mrkev s koriandrovým pestem chutná naprosto luxusně a skvěle se hodí například jako příloha k masu nebo jen tak samotná s dokřupava opečenou bagetkou. Příprava je velmi jednoduchá, hravě si s ní tedy poradí i začátečníci.
Marinovaná mrkev s koriandrovým pestem
Jak na přípravu dušené mrkve?
- Mrkev oloupejte a překrájejte na menší díly (1 mrkev na 4 podélné díly).
- Do většího hrnce nalijte asi palec horké vody, ve které rozmíchejte 1 lžíci třtinového cukru. Jakmile bude voda vřelá, vložte špalíčky mrkve. Nechte je změknout – trvá to 5–10 minut podle velikosti.
- Připravte si mísu s ledovou vodou a povařenou mrkev rychle zchlaďte. Zachová si barvu, chuť i křupavost.
- V pánvi rozehřejte 3 lžíce másla s 1 lžičkou třtinového cukru. Měla by vzniknout směs plná bublinek podobně jako při výrobě karamelu. Do pánve vložte špalíčky mrkve a zprudka opečte 3–5 minut.
- Mrkev servírujte ještě horkou se sezamovými semínky a čerstvou petrželkou. Dobrou chuť.
Jak dušenou mrkev servírovat?
K čemu podávat senzační dušenou mrkev na másle? Klasikou je jakékoliv pečené maso s bramborem, ke kterému bude skvělá. Doplní také pečeného lososa s rýží a přidat ji můžete i do teplého salátu nebo ji přikusovat místo zeleninových špalíčků s hummusem.
Eko tip Kupi.cz
Vyvařenou vodu z mrkve nevylévejte, ale použijte jako základ zeleninové polévky nebo vývaru.
Zdroj: Anna Kolásková, Kupi