Ti, kdo milují grilování, se už zcela určitě s nadšením připravují na nadcházející sezónu. A to je ta ideální chvíle objevit naše 4 gurmánské tipy na šťavnaté marinády, které si jednoduše zamilujete. Naučte se marinovat jako Bůh a zazáříte při grilu i v kuchyni.
Marinujete? Pokud ne, je rozhodně ideální čas začít. Postup marinování totiž dodá pokrmům vytříbenou chuť – vždyť právě při něm se potraviny, nejčastěji pak maso, nakládají do směsí koření, oleje, mléka, jogurtu či vína a octa, aby jim dodaly delikátní aroma.
Tak vážení, přistupte do kuchyně a ke grilu a pojďte si s námi připravit ty nejlepší marinády, díky kterým váš um zazáří!
Tip: Marinády mají za úkol maso změkčit a vylepšit jeho chuť. Mohou za to enzymy a kyseliny, které na tom zapracují – dopřejte jim tedy čas ideálně přes noc. Nakládejte do skleněné nebo keramické misky.
Spojení medu a piva dodá masu výtečnou chuť. Příprava marinád je naprosto jednoduchá, tak směle do toho.
Smíchejte pivo, sójovou omáčku a med, přidejte prolisovaný česnek a nasekaný rozmarýn. Hračka, že? Marinádu nakonec promíchejte se sladkou paprikou a směs je připravena k marinování. Můžete ji použít na jakékoli maso.
I z podmáslí hravě vykouzlíte lahodnou marinádu, která osvěží vaše grilování. Je jemná, avšak přitom má i šmrnc díky koření a pepří. Svěžest jí dodají bylinky – zkrátka ideální kombinace k masu. Tak jak na to?
Maso nakrájejte na menší kusy. Přidejte na drobno nakrájenou cibuli a promíchejte. V míse si zatím připravte marinádu – stačí smíchat podmáslí, olej, koření a bylinky. Do směsi naložte maso přes noc.
Chimichurri je ve skutečnosti chutnou a svěží salsou – argentinskou, tedy vhodnou k pořádnému steaku. Můžete ji použít nejen jako marinádu, ale i coby přídavek k masům či třeba batátovým hranolkům. Je chutná, mírně pikantní a rozhodně si ji snadno zamilujete.
Začněte zpracováním omytých bylinek – nasekejte je na drobno a přidejte k nim prolisovaný česnek a nasekané chilli papričky. Směs zakápněte citronovou šťávou a olivovým olejem. Na závěr salsu osolte a okořeňte, hotovo.
Chimichurri by měla mít pikantní, mírně nakyslou, bylinkovou chuť. Do salsy můžete maso naložit, ale klidně ji k němu lze přímo podávat. Na co máte chuť?
Co asi obsahuje francouzská marináda? Přece víno. Sklenku do ruky, druhou do marinády – a grilovací sezóna může začít.
Ve velké misce smíchejte olej, víno a worcestrovou omáčku. Do základu vmíchejte prolisovaný česnek a nasekané bylinky. Dochuťte kořením a medem a přidejte maso. Dejte uležet – a nechte si chutnat.