Co znamenají éčka v potravinách a jsou pro naše zdraví vždy škodlivá? Poznejte je, ať víte, kterým je dobré se vyhnout.
Éčka jsou hovorovým výrazem pro látky, které výrobci přidávají do průmyslově zpracovaných potravin za účelem vylepšení chuti a také vlastností výrobků. Mohou být přírodní, nebo uměle vyrobená.
Cíl ovšem mají společný: zajistit, aby byly potraviny chutnější, trvanlivější a hezčí na pohled (barva, lesk, umělá čerstvost).
Éčka mnohdy mohou potraviny také zlevnit či zjednodušit postup jejich výroby – i proto po nich výrobci často sahají namísto přírodních látek, což se nicméně posléze projevuje na kvalitě. Ne všechna jsou však škodlivá – existují i taková, kterým se nemusíte vyhýbat.
Éčka jsou označena písmenem E a číselným kódem, který je stanoven evropskou legislativou.
Ostatní éčka jsou v kategorii nevhodných, ale tolerovaných, nebo v kategorii nebezpečných a zakázaných. Jejich hlavními druhy, podle kterých se i dělí, jsou barviva, emulgátory, konzervanty, antioxidanty, sladidla, zvýrazňovače chuti a plnidla.
Do kategorie zakázaných éček řadíme ty, u kterých se prokázaly problémy na laboratorních zvířatech – jsou to takové látky, které měly karcinogenní nebo jiné nežádoucí účinky. Seznam zakázaných éček se často aktualizuje, protože do něj přibývají stále nové látky nebo ty, které byly dosud tolerovány.
Cyklamáty (E952)
Žluť 2G (E107)
Žluť SY (CI potravinářská žluť 3, E110)
Citronová červeň 2 (E121)
Amarant (CI potravinářská červeň 9, E123)
Formaldehyd (E240)
Další důležitá a nebezpečná éčka jsou například aspartam (E951), kyselina benzoová (E210), brilantní modř FCF (E133) a indigotin (E132). Konkrétně sladidlo aspartam WHO aktuálně zařadila mezi potenciálně rakovinotvorné látky.
Zejména ta syntetická, tedy umělá éčka, jsou nebezpečná a škodí našemu zdraví. Mohou způsobovat astma, bolesti hlavy a obecně mají škodlivý vliv na lidský organismus, způsobují alergie a vyrážky, a to hlavně u dětí, mají karcinogenní účinky, vyvolávají průjem nebo zvracení. Mezi méně obvyklé účinky patří halucinace, poruchy chování, rakovina močového měchýře či hyperaktivita u dětí (což ovšem nebylo dosud prokázáno).
Potraviny, kde výrobce použil nadměrné množství škodlivých éček, poznáme zejména podle nízké ceny, nepřirozené barvy a podezřele dlouhé trvanlivosti. Na barvu nelze úplně spoléhat, protože i potraviny s výrazným zbarvením mohou být v pořádku díky éčkům z přírodních zdrojů (například ze zeleniny).
Vyhnout se v dnešní době éčkům je téměř nemožné, jejich spotřeba se dá však výrazně snížit tím, že si o výrobcích zjistíte co nejvíce informací a pečlivě si přečtete etiketu výrobku. Pomoci také může tabulka s těmi nejhoršími éčky na vaší lednici nebo v mobilním telefonu.
Zdroje: Ferpotravina.cz, Nazeleno.cz, Stoplusjednicka.cz, Gymbeam.cz