Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Je fruktóza lepší než klasický cukr? Než dáte na první dojem, nejdříve si o ní něco zjistěte

Ulada / Shutterstock.com

Jak už název napovídá, fruktóza se nachází převážně v ovoci a také zelenině. V mnoha lidech tato informace vyvolá mylný pocit, že jde o zdravější formu slazení, než je cukr – veškeré sladké výrobky proto začnou doslazovat právě fruktózou. Ta je však bohužel zdravější jen zdánlivě. Jak to?

Přečtěte si také

Jak na to, aby vánoční hvězda zčervenala do Vánoc? Dodržujte několik zásad a návštěvy vám ji budou závidět

Glukóza versus fruktóza

Glukóza i fruktóza jsou jednoduché cukry, v těle jsou ovšem metabolizovány odlišně. Při konzumaci glukózy se vyplaví inzulín, který ji má za úkol mimo jiné uložit do zásob, v tomto případě do glykogenu. Další část glukózy je využita na energii a teprve její nadbytečné množství je přeměněno na tukové zásoby.

Fruktóza naproti tomu při konzumaci inzulin nevyplavuje. Její velká část se proto dostane do jater a pokud není využita, uloží se ve formě tuku. Při snědení jedné sladkosti se vám nic nestane, avšak dlouhodobý příjem fruktózy může vést až k nealkoholické steatóze (tedy ztukovatění) jater.

Je fruktóza omyl zdravé výživy?

Fruktóza byla dlouhá léta doporučována diabetikům, protože měla nižší glykemický index než sacharóza (stolní cukr) a glukóza. Také nezvyšuje krevní cukr. Na druhou stranu však zvyšuje sekreci hormonu ghrelinu, který stojí za zvýšenou chutí k jídlu – většina jejich konzumentů je proto ztracená v bludném kruhu svých vlastních chutí.

Krom zvýšené sekrece hormonu hladu a rizika steatózy jater se při rozpadu fruktózy uvolňuje i kyselina močová, která podporuje rozvoj zánětu v těle. Zánětlivé markery jsou pro zajímavost jedním ukazatelem onemocnění srdce a cév.

Glukózo–fruktózový sirup není zdravější náhražka cukru

Pokud na obalu najdete ve složení glukózo–fruktózový sirup (GF) na prvním místě, pochutině se raději vyhněte – nejde totiž o nic zdravého. GF sirup je masově rozšířen v USA, kde se získává z kukuřice. Výrobci sladkostí si ho oblíbili pro nízkou cenu a snadné použití.

  • Pro představu, kdyby nápoj typu coly obsahoval pouze cukr, jeho obsažené množství by vytvořilo hutnější směs, která by člověku připadala příliš vazká a sytá.
  • GF má oproti tomu vyšší sladivost a je tekutý. Nápoj jím oslazený je tudíž velmi sladký, ale nepůsobí hutně, takže člověk zvládne bez problémů během odpoledne vypít celou láhev.
Simon Bratt / Shutterstock.com

Jak je to s fruktózou v ovoci?

Určitě teď začínáte horečně přemýšlet, jestli si můžete dát ke svačině nějaké ovoce. Jasně, že ano! V ovoci se sice fruktóza nachází, ale není v něm sama – najdete zde i velké množství vlákniny, která má sytící schopnost, takže vám nedovolí sníst sladkých plodů příliš mnoho.

Diabetici a lidé na redukční dietě by si však měli hlídat i příjem ovoce – obzvlášť diabetik jím nemůže jen tak nahradit zeleninu.

Pozor i na ovocná smoothies – jsou sice z ovoce, ovšem v tekuté formě klidně vypijete obrovské množství cukru srovnatelné se slazenými nápoji. Na posezení asi nesníte banán, hrušku, dvě jablka a ananas, ve formě smoothie nicméně ano, což není dobře.

Jak vybírat sladkosti?

Nejlepší je samozřejmě nejíst sladkosti vůbec. Časem si na jejich chuť odvyknete a bude vám stačit čtvereček vysokoprocentní čokolády nebo kousek ovoce. Když už ovšem potřebujete něco sladkého, snažte se připravit si to doma.

Z datlí, semínek a ořechů vytvoříte výtečné kuličky, které jsou sice sladké, ale také zdravé. Pokud chcete hřešit, upečte si buchtu, koláč nebo nějaký dortík. Průmyslově zpracované sladkosti mají v malém objemu neuvěřitelnou dávku kalorií a po jejich snědení budete mít stále hlad a sáhnete po něčem dalším.

Lepší varianty sladidel

  • Čekankový sirup je vyroben z kořene čekanky. Přestože je velmi sladký, obsahuje zejména rozpustnou, sladkou vlákninu inulin. Při jeho používání dodržujte doporučené množství, protože citlivější osoby mohou trpět bolestmi břicha.
  • Stévie je přirozeně sladká rostlina. Můžete koupit stéviové sladidlo, které neobsahuje žádný cukr. Někomu však nevyhovuje, protože v něm cítí jakousi nepopsatelnou, hořkou pachuť.
  • Alkoholové cukry jako xylitol či erythritol jsou přirozeně se vyskytující cukry, které se v těle nerozkládají a prochází organismem ve stejné formě.

Různých alternativ najdete dnes na pultech supermarketů celou řadu – některé z nich jsou vhodné i na pečení, tudíž neváhejte hledat zdravější cesty, které jsou nicméně stále dostatečně sladké.