Jak už název napovídá, fruktóza se nachází převážně v ovoci a také zelenině. V mnoha lidech tato informace vyvolá mylný pocit, že jde o zdravější formu slazení, než je cukr – veškeré sladké výrobky proto začnou doslazovat právě fruktózou. Ta je však bohužel zdravější jen zdánlivě. Jak to?
Glukóza i fruktóza jsou jednoduché cukry, v těle jsou ovšem metabolizovány odlišně. Při konzumaci glukózy se vyplaví inzulín, který ji má za úkol mimo jiné uložit do zásob, v tomto případě do glykogenu. Další část glukózy je využita na energii a teprve její nadbytečné množství je přeměněno na tukové zásoby.
Fruktóza naproti tomu při konzumaci inzulin nevyplavuje. Její velká část se proto dostane do jater a pokud není využita, uloží se ve formě tuku. Při snědení jedné sladkosti se vám nic nestane, avšak dlouhodobý příjem fruktózy může vést až k nealkoholické steatóze (tedy ztukovatění) jater.
Fruktóza byla dlouhá léta doporučována diabetikům, protože měla nižší glykemický index než sacharóza (stolní cukr) a glukóza. Také nezvyšuje krevní cukr. Na druhou stranu však zvyšuje sekreci hormonu ghrelinu, který stojí za zvýšenou chutí k jídlu – většina jejich konzumentů je proto ztracená v bludném kruhu svých vlastních chutí.
Krom zvýšené sekrece hormonu hladu a rizika steatózy jater se při rozpadu fruktózy uvolňuje i kyselina močová, která podporuje rozvoj zánětu v těle. Zánětlivé markery jsou pro zajímavost jedním ukazatelem onemocnění srdce a cév.
Pokud na obalu najdete ve složení glukózo–fruktózový sirup (GF) na prvním místě, pochutině se raději vyhněte – nejde totiž o nic zdravého. GF sirup je masově rozšířen v USA, kde se získává z kukuřice. Výrobci sladkostí si ho oblíbili pro nízkou cenu a snadné použití.
Určitě teď začínáte horečně přemýšlet, jestli si můžete dát ke svačině nějaké ovoce. Jasně, že ano! V ovoci se sice fruktóza nachází, ale není v něm sama – najdete zde i velké množství vlákniny, která má sytící schopnost, takže vám nedovolí sníst sladkých plodů příliš mnoho.
Diabetici a lidé na redukční dietě by si však měli hlídat i příjem ovoce – obzvlášť diabetik jím nemůže jen tak nahradit zeleninu.
Pozor i na ovocná smoothies – jsou sice z ovoce, ovšem v tekuté formě klidně vypijete obrovské množství cukru srovnatelné se slazenými nápoji. Na posezení asi nesníte banán, hrušku, dvě jablka a ananas, ve formě smoothie nicméně ano, což není dobře.
Nejlepší je samozřejmě nejíst sladkosti vůbec. Časem si na jejich chuť odvyknete a bude vám stačit čtvereček vysokoprocentní čokolády nebo kousek ovoce. Když už ovšem potřebujete něco sladkého, snažte se připravit si to doma.
Z datlí, semínek a ořechů vytvoříte výtečné kuličky, které jsou sice sladké, ale také zdravé. Pokud chcete hřešit, upečte si buchtu, koláč nebo nějaký dortík. Průmyslově zpracované sladkosti mají v malém objemu neuvěřitelnou dávku kalorií a po jejich snědení budete mít stále hlad a sáhnete po něčem dalším.
Různých alternativ najdete dnes na pultech supermarketů celou řadu – některé z nich jsou vhodné i na pečení, tudíž neváhejte hledat zdravější cesty, které jsou nicméně stále dostatečně sladké.