V dubnu začala chřestová sezóna a to znamená jediné – v obchodech je nyní tato lahůdka nejčerstvější a nejlevnější z celého roku. Byla by proto škoda tuto příležitost promeškat a na křupavém chřestu si nepochutnat. Zvláště když je plný vitamínů i minerálů a má na naše zdraví (i hubnutí) zázračný vliv. V kombinaci s jeho delikátní chutí není nad čím přemýšlet!
V první řadě chřest obsahuje málo kalorií (na 100 g pouhých 20 kcal), tuků i sacharidů a má nízký glykemický index. Vyrovnává hladinu cukru v krvi a snižuje cholesterol.
Podobně jako například okurky obsahuje hodně vody a pomáhá ji spolu se škodlivinami odvádět z organismu ven, čímž mimo jiné zmírňuje zadržování vody v těle a s tím související plynatost. Obsahuje také plno lehce stravitelné vlákniny, která vyvolává pocit sytosti.
Tip: V dietním jídelníčku můžete chřest přidávat do salátů, jíst ho jako přílohu k lososu a dalším rybám i kuřecímu masu nebo v kombinaci s vejci, která dodají porci bílkovin. Skvělá je také svěží chřestová krémová polévka.
Kupte se slevou Chřest zelený.
Tím ovšem výčet pozitivních účinků chřestu na naše zdraví nekončí. Právě naopak. Chřest je bohatý na vitamín A, B1 (thiamin), B2 (riboflavin), C, E, kyselinu listovou i asparagovou a minerály, jako je hořčík, fosfor, draslík, mangan, jód, zinek a železo. Významný je také jeho obsah flavonoidů, které mají antioxidační účinky.
O něco více zdraví prospěšných látek najdete v zeleném chřestu, který se pěstuje nezakrytý (na rozdíl od bílého) a díky tomu navíc obsahuje cenný chlorofyl. Má také intenzivnější chuť.
Bílý chřest se musí před přípravou oloupat, u zeleného a fialového stačí odříznout jen poslední cca dva centimetry zdřevnatělého stonku. Chřest je nejlepší vařit ve vroucí osolené vodě svázaný ve stoje, s hlavičkami vykukujícími nad hladinu, aby se co nejvíce zachovala jejich chuť. Povařit jej stačí jen krátce – zelený cca čtyři minuty, bílý o něco déle, asi pět až osm minut. Uvařený chřest můžete před podáváním vhodit do ledové vody, aby si zachoval svou barvu, konzistenci a chuť.
Tip: Chřestová sezóna trvá od poloviny dubna do konce června. Nejvíce svých cenných látek si zachovává do 24 až 36 hodin od ruční sklizně na poli, proto v obchodech vybírejte chřest českého původu, u kterého máte jistotu, že dlouho necestoval. Čím je starší, tím méně obsahuje cukru a přichází o svou lahodnou lehce nasládlou chuť.
Na chřestu, jemuž se přezdívá elixír mládí, si pochutnávali již starověcí Egypťané, kteří ho považovali nejen za delikatesu, ale také za léčivou bylinu. Oblíbila si ho i královna Nefertiti, která jej prohlásila za potravu bohů. Popularita chřestu přetrvávala i ve starověkém Římě a Řecku a později se podával výhradně coby lahůdka na francouzském královském dvoře.
Chřest je ovšem součástí i naší historie. Československo bylo kdysi chřestovou velmocí, z níž se vyvážel do celého světa. A dodnes Česko patří k lokalitám, kde se pěstuje chřest té nejvyšší kvality. Ve všech evropských zemích se mu říká asparágus (podle vysokého obsahu kyseliny asparagové). Název „chřest“ je původní české slovo ze 16. století.