Vajíčka k Velikonocům patří a s nimi každoročně přichází i otázka, jak vařená vejce zužitkovat v kuchyni. Vyzkoušejte osvědčené recepty, ve kterých právě vařená vejce hrají prim. Kromě nich vám prozradíme, jak dlouho vydrží v lednici a jak je skladovat.
Skotské vejce je taková mini verze tradiční sekané, kterou můžete jíst teplou i studenou. Nejlepší jsou s dipem z majonézy, hořčice a jogurtu.
Základem vajíčkové pomazánky jsou vařená vejce. Dále můžete přidat tvaroh, žervé nebo jogurt a čerstvé bylinky podle chuti.
Plněná vejce jsou skvělý předkrm nebo elegantně vyhlížející pohoštění na večer. Tento recept nejenom parádně vypadá, ale také skvěle chutná. Vyzkoušejte ho.
Bramborový salát si nemusíte dopřávat jen o Vánocích – s chutí si ho můžete připravit i na Velikonoce. Hodí se k nedělním řízkům nebo k pečené či smažené rybě. Místo majonézy obsahuje rozmačkané avokádo.
Pojďte si s námi připravit bramborový salát s avokádem, po kterém vám nebude těžko. Jeho základ tvoří tradiční brambory, nakládané okurky, sterilovaný hrášek, čerstvá mrkev, cibulka, vajíčka a nakonec rozmačkané avokádo. Avokádo v salátu funguje podobně jako majonéza. Krásně ho spojí a navíc mu dodává zajímavou chuť. Kromě toho je avokádo superpotravina – obsahuje draslík, vlákninu, zinek, mangan, železo a spoustu dalších vitamínů.
Vejce benedikt, to je synonymum pro luxusní a náročnou snídani, kterou si z časových a kalorických důvodů většina z nás dopřává jen jednou za čas. Základem je opečená žemle, na které sedí špenát, slanina, šunka nebo houby, chutě pokračují v dalším patře ze ztraceného vejce a vše je zakončeno holandskou omáčkou. Místo zastřeného vejce si klidně zkuste dát vejce vařené – výsledek bude stejně skvělý.
Vejce Benedikt se často označují jako milionářská snídaně, kterou si nemůže dovolit jen tak někdo. Kombinace opečené křupavé housky, šunky, vejce a jemné holandské omáčky je totiž naprostý luxus kulinářského umění. Máme pro vás recept, podle kterého si je zvládnete připravit i sami doma.
Vařená vejce byste vždy měli uchovávat v lednici. Skladujte je se skořápkou, tedy neoloupaná, a vydrží 7–14 dní. Po uplynutí této doby zkontrolujte, zdali nezapáchají a nejsou zkažená.
Zdroje: autorské recepty – Anna Kolásková, Bezpečnost potravin