Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Skotská vejce a další 4 tipy, jak po Velikonocích spotřebovat vařená vejce

Anna Kolásková

Vajíčka k Velikonocům patří a s nimi každoročně přichází i otázka, jak vařená vejce zužitkovat v kuchyni. Vyzkoušejte osvědčené recepty, ve kterých právě vařená vejce hrají prim. Kromě nich vám prozradíme, jak dlouho vydrží v lednici a jak je skladovat.

Přečtěte si také

Nejhorší zlozvyky zákazníků: Jí nezaplacené zboží a stříkají si deodoranty. Supermarkety to radši přehlíží

Skotská vejce

Skotské vejce je taková mini verze tradiční sekané, kterou můžete jíst teplou i studenou. Nejlepší jsou s dipem z majonézy, hořčice a jogurtu.

Ingredience (pro 4 osoby)

  • 500 g mletého masa (vepřové nebo mix)
  • 5–6 vajec natvrdo (podle velikosti)
  • 1 syrové vejce
  • 1 lžička medové hořčice
  • čerstvá pažitka a petrželka
  • mletý muškátový oříšek
  • sůl, pepř
  • pár lžic strouhanky na obalení
  • 0,5 litru řepkového oleje na smažení

Recept

  1. Uvařená vejce oloupejte a dejte je stranou.
  2. V míse rukama nebo vidličkou propracujte mleté maso s 1 vejcem, hořčicí a nasekanými bylinkami. Přidejte mletý muškátový oříšek, sůl a pepř.
  3. Vejce obalte do masové směsi a dobře umačkejte, aby nevznikaly vzduchové bubliny a vejce při smažení nevypadla ven.
  4. Obalujte ve strouhance a smažte ve vysoké vrstvě oleje.
  5. Podávejte s domácím dipem ze 6 lžiček řeckého jogurtu, 4 lžiček majonézy a 2 lžiček hořčice.
Anna Kolásková

Vajíčková pomazánka

Základem vajíčkové pomazánky jsou vařená vejce. Dále můžete přidat tvaroh, žervé nebo jogurt a čerstvé bylinky podle chuti.

Ingredience

  • 5–6 vařených vajec
  • 1 balení žervé nebo lučiny
  • čerstvé bylinky (pažitka, petrželka, libeček)
  • sůl, pepř

Recept

  1. Vejce rozmačkejte vidličkou, přidejte žervé, bylinky, sůl a pepř.
  2. Podávejte s křupavým toastem nebo se špalíčky zeleniny jako dip.

Plněná vejce

Plněná vejce jsou skvělý předkrm nebo elegantně vyhlížející pohoštění na večer. Tento recept nejenom parádně vypadá, ale také skvěle chutná. Vyzkoušejte ho.

Bramborový salát

Bramborový salát si nemusíte dopřávat jen o Vánocích – s chutí si ho můžete připravit i na Velikonoce. Hodí se k nedělním řízkům nebo k pečené či smažené rybě. Místo majonézy obsahuje rozmačkané avokádo.

Bramborový salát s avokádem
Čas přípravy: 1 hod 45 min Obtížnost: Střední

Bramborový salát s avokádem

Pojďte si s námi připravit bramborový salát s avokádem, po kterém vám nebude těžko. Jeho základ tvoří tradiční brambory, nakládané okurky, sterilovaný hrášek, čerstvá mrkev, cibulka, vajíčka a nakonec rozmačkané avokádo. Avokádo v salátu funguje podobně jako majonéza. Krásně ho spojí a navíc mu dodává zajímavou chuť. Kromě toho je avokádo superpotravina – obsahuje draslík, vlákninu, zinek, mangan, železo a spoustu dalších vitamínů.

Bramborový salát s avokádem

Luxusní snídaně

Vejce benedikt, to je synonymum pro luxusní a náročnou snídani, kterou si z časových a kalorických důvodů většina z nás dopřává jen jednou za čas. Základem je opečená žemle, na které sedí špenát, slanina, šunka nebo houby, chutě pokračují v dalším patře ze ztraceného vejce a vše je zakončeno holandskou omáčkou. Místo zastřeného vejce si klidně zkuste dát vejce vařené – výsledek bude stejně skvělý.

Vejce Benedikt s holandskou omáčkou
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Střední

Vejce Benedikt s holandskou omáčkou

Vejce Benedikt se často označují jako milionářská snídaně, kterou si nemůže dovolit jen tak někdo. Kombinace opečené křupavé housky, šunky, vejce a jemné holandské omáčky je totiž naprostý luxus kulinářského umění. Máme pro vás recept, podle kterého si je zvládnete připravit i sami doma.

Vejce Benedikt s holandskou omáčkou

Jak vařená vejce skladovat?

Vařená vejce byste vždy měli uchovávat v lednici. Skladujte je se skořápkou, tedy neoloupaná, a vydrží 7–14 dní. Po uplynutí této doby zkontrolujte, zdali nezapáchají a nejsou zkažená.

Zdroje: autorské recepty Anna Kolásková, Bezpečnost potravin