Češi denně snědí až trojnásobek doporučené dávky soli. Nejde přitom jen o fastfoody, hotovky a slané pochoutky, ale i o potraviny, kde byste to možná nečekali – třeba pečivo nebo cereálie. Přinášíme proto přehled nejvíc přesolených potravin plus pár tipů, jak solení omezit. Na co se při nákupu zaměřit?
Kolik toho musíme sníst, abychom pokryli poloviční doporučenou denní dávku soli? Překvapivě k tomu stačí jen dva krajíce chleba se šunkou nebo plná miska cornflaků ke snídani. U dětí to může být dokonce jejich celodenní doporučované množství. A to jsme teprve na začátku dne.
Podle Světové zdravotnické organizace by měly pekárenské výrobky obsahovat maximálně 1,2 g soli/100 g váhy. Ve skutečnosti je ale toto množství výrazně překračováno – jen chleba obsahuje v průměru 1,49 g soli/100 g, v jednom loupáku zase najdete asi 1,3 g soli.
Nejhorší je ovšem posolené pečivo – houska se solí jí může obsahovat i více než 5 g (což z hlediska slanosti odpovídá několika balíčkům chipsů) a jako taková pokrývá celé naše doporučené denní množství.
Přesolené bývá i pečivo se sýrem, olivami, slaninou, špenátem nebo plněné rozličnými směsmi. Mnoho soli najdete i ve sladkém pečivu nebo v sušenkách.
Kromě pečiva a cereálií najdete nadměrné množství soli také v masových konzervách, uzeninách a masových výrobcích, sýrech, hotových a instantních pokrmech, jídlech z fast foodů, v nakládané zelenině, brambůrkách, slaných tyčinkách, minerálkách, kečupu, hořčici a dalších kupovaných omáčkách či v kořenicích směsích.
Nadměrná konzumace soli přitom rozhodně neprospívá našemu zdraví a může vést k závažným zdravotním potížím – zvyšuje výskyt osteoporózy nebo kardiovaskulárních onemocnění, zatěžuje ledviny, zvyšuje krevní tlak, zapříčiňuje vznik otoků a může vést i k nádoru žlučníku.
Sůl také podporuje špatné stravovací návyky (po čase si na její množství zvykneme a máme tendenci dávky zvyšovat) a vede k obezitě a zadržování vody v těle.
Jednotlivé produkty porovnávejte a sledujte množství obsažené soli. U kořenicích směsí vybírejte takové, které sůl neobsahují. Pozor si dávejte i na nízkotučné výrobky (třeba pomazánky, čerstvé sýry, tvarohy apod.) – tuk je totiž nositelem chuti, takže pokud ve výrobku chybí, chuť se „dohání“ právě větším množstvím soli.
Jako první odstraňte solničku z jídelního stolu, jídlo na talíři si již nepřisolujte. Co nejvíce dochucujte bylinkami a kořením bez přidané soli, vyhýbejte se také bujónům, masoxům, ochucovadlům, studeným omáčkám, dipům apod.
Nejlepší je navařit a zamrazit si zásobu silného vývaru a ten používat jako základ pro polévky, omáčky a další jídla. Příjem soli snižujte postupně, časem si chuťové buňky začnou zvykat.
Koláč z ricotty s rajčaty a bylinkami patří mezi skvělé slané koláče. Olivy, parmazán, cibule a bylinky dodají tomuto slanému jídlu nevšední, lahodnou chuť.
Sodík v našem těle přirozeně interaguje s draslíkem (mimo jiné vyrovnává tlak), hodnota těchto dvou látek by měla být v rovnováze. Sodíku ovšem přijímáme mnohonásobně více, proto je důležité pamatovat i na draslík a ke slaným pokrmům konzumovat potraviny, které jsou jeho bohatým zdrojem. Mezi takové patří čerstvá listová zelenina, brambory, citrusy, avokádo, meruňky, oříšky nebo bylinky.
Tvarohové pomazánky a dipy si připravujte doma a ochucujte je zeleninou, bylinkami nebo kořením bez přidané soli. Slané sýry nahrazujte v salátech a jiných pokrmech sýrem cottage nebo žervé. Při nákupu masa se vyhýbejte marinovaným a ochuceným výrobkům, šunku volte co nejkvalitnější (nejvíce soli obsahují sušené druhy). Nekupujte pečivo s krystalkami soli na povrchu a raději vynechte i cornflakes a cereálie ke snídani – vsaďte na obilné kaše, křupavé otruby nebo ořechy, sušené ovoce apod.
Zdroje: Healthline, WHO