Velikonoční nádivka je tradiční pokrm, který můžete podávat samotný, ale skvěle chutná také s máslovými brambory a jarním zeleninovým salátem. Za dob našich babiček značila jakýsi přechod mezi půstem a hodováním. Receptů na tuto dobrotu je nespočet, vyzkoušejte ten náš.
Recept na velikonoční nádivku
Suroviny:
- 10 rohlíků
- 7 vajec
- 250 ml plnotučného mléka
- 1 lžička soli
- muškátový oříšek, pepř a sůl
- 400 g velikonoční šunky nebo slaniny
- olej
- 1 hrst čerstvých bylinek (mix petržel, pažitka, kopřiva)
- 1 lžička prášku do pečiva
Postup přípravy:
- Rohlíky nakrájejte na drobné kostičky do velké mísy a odložte stranou.
- Ve druhé misce vyšlehejte vejce spolu s mlékem, přidejte muškátový oříšek, sůl a pepř. Směsí přelijte rohlíky, promíchejte a nechte, aby nasákly tekutinu.
- Velikonoční šunku (dá se nahradit slaninou) taktéž pokrájejte na kostičky a zprudka opečte na pánvi. Poté je dejte stranou a nechte vychladnout.
- Zchladlou šunku přisypte do mísy k rohlíkům, přidejte omyté, nasekané bylinky a prášek do pečiva.
- Do zapékací formy (můžete ji vymazat máslem, ale není potřeba) dejte směs na nádivku a dobře ji umačkejte do všech krajů. Takto připravenou ji pak pečte v troubě předehřáté na 200 °C po dobu 22 minut dozlatova.
- Podávejte jen tak samotnou či s bramborami nebo lehkým salátkem. Dobrou chuť!
Velikonoční zajíčci z kynutého těsta
Upečte si na Velikonoce zajíčky z kynutého těsta! Letos nemusíte péct jen jidášky. Zapojte do tvarování velikonočních zajíčků i děti. Tvar nemusí být dokonalý, fantazii se meze nekladou. Zajíčkům snadno uděláte oči z rozinek a po upečení jim kolem krku můžete uvázat i mašličku.
Velikonoční zajíčci z kynutého těsta
Další tradiční velikonoční pokrmy
Velikonoční nádivkou to nekončí! Co takhle vyzkoušet další tradiční velikonoční recepty? Vyřádí se především pekaři a pekařky. Nezapomeňte na beránka a mazanec, odvážnější se mohou pustit do pečení jidášů nebo družbanců. A samozřejmě nesmí chybět recepty z vajíček. Velikonoce jsou svátkem pro milovníky pomazánek.
Zdroj: Kupi.cz