Je čas na jarní polévkárnu! Máme pro vás hned 3 svěží recepty na lehké polévky, které mohou být součástí vydatného oběda, ale podávat je můžete i samostatně jako fit pokrm. Tak co bude vaší voňavou klíčovou ingrediencí? Medvědí česnek, cuketa nebo snad ředkvičky?
Krémová polévka s medvědím česnekem – recept
Milujete aromatický a zdravý medvědí česnek? Tak číhejte, sezóna sběru této voňavé bylinky je tu! A právě proto pro vás máme delikátní recept na jarní polévku s bramborem provoněnou právě medvědím česnekem.
Co budete potřebovat?
- lžíci másla
- 2 brambory
- smetanu ke šlehání
- 1 cibuli
- medvědí česnek dle chuti
- zeleninový vývar
- sůl a pepř
Postup:
- Cibuli nakrájejte nadrobno a osmahněte ji na másle dozlatova.
- Přidejte polovinu nakrájených brambor, medvědí česnek, koření, smetanu a zeleninový vývar.
- Vařte do změknutí brambor a následně směs rozmixujte.
- Do již připravené krémové polévky přidejte zbytek brambor a vařte do jejich změknutí.
- Podávejte s krutony nebo samostatně. A nezapomeňte talíř ozdobit – třeba právě čerstvým medvědím česnekem.
Dina Photo Stories / Shutterstock.com
Polévka z červené čočky s ředkvičkami – recept
Tak toto je opravdu příjemná jarní polévka – krémová, ozdobená křupavými ředkvičkami! Jak si můžete lahůdku uvařit? Překvapivě snadno a rychle, inspirujte se v našem receptu.
Potřebujete:
- 200 g mrkve
- 125 g červené čočky
- hrst ředkviček
- smetanu ke šlehání
- 1 cibuli
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř
- zeleninový vývar
- 4 lžíce limetové šťávy
Ředkvičková pomazánka s tvarohem a kozím sýrem
Ředkvičky jsou plné vitamínu C a nejlépe chutnají jen tak na krajíci s máslem. Pokud však chcete překvapit něčím výjimečným, připravte si podle našeho videoreceptu lahodnou ředkvičkovou pomazánku s tvarohem a kozím sýrem.
Ředkvičková pomazánka s tvarohem a kozím sýrem
Salát z červené čočky
Připravte si s námi lahodný salát z červené čočky. Výhodou červené čočky je, že není třeba ji předem namáčet, její příprava je tedy velmi rychlá. Chutná po oříšcích a lehce nasládle, v kombinaci se zeleninou a listovým salátem si ji tedy jistě zamilujete.
Salát z červené čočky
Postup:
- Na oleji osmahněte nakrájenou cibuli, mrkev a česnek, přidejte propláchnutou červenou čočku a zeleninový vývar.
- Polévku vařte 15 minut, následně ji rozmixujte dohladka.
- Zjemnění chuti přinese smetana, šup tam s ní – a pak už jen polévku krátce prohřejte.
- Při vaření polévky je ten správný čas na přípravu ředkviček. Omyté a na plátky nakrájené ředkvičky osolte a zakápněte limetovou šťávou. Důkladně promíchejte – a ozdoba je hotová.
- Polévku podávejte s ředkvičkami, které jí dodají jedinečný jarní šmrnc. Dobrou chuť!
Zeleninová polévka s bylinkami – recept
Další variace na jarní polévku je tu – tentokrát s chutnou cuketou a čerstvými bylinkami. V receptu figuruje také vydatná kořenová zelenina, brambory a vejce, díky čemuž jde o velkou obědovou polévku, která zasytí i ty nejhladovější krky.
Připravte si:
- 300 g cukety
- 5 vajec
- lžíci másla
- 2 brambory
- 1 petržel
- 2 mrkve
- pórek
- hrst libečku
- hrst petrželky
- 1 stroužek česneku
- sůl a pepř
- zeleninový vývar
Nataliya Arzamasova / Shutterstock.com
Postup:
- Na másle orestujte nakrájený pórek, přidejte na kostičky nakrájenou cuketu, brambory, mrkev a petržel.
- Zalijte vývarem, přidejte sůl a pepř dle chuti a samozřejmě čerstvý, nasekaný libeček a petrželku – část si můžete odložit na ozdobení.
- Vařte, dokud zelenina nezměkne. Teprve pak v polévce rozmíchejte 1 vejce a prolisovaný česnek.
- Zatímco se polévka ještě pár minut vaří, uvařte zbylá vejce natvrdo.
- Polévku podávejte s rozpůleným vejcem a bylinkami.
Zdroj: Prima Fresh, Polévkárna