K syrovému masu máme obvykle velký respekt, a proto ho pečlivě omýváme. Jenomže když jde o ovoce a zeleninu z obchodu, už tak ostražití nebýváme. A přitom jde o naše zdraví. Omýt je vodou totiž rozhodně nestačí.
Citron, limeta nebo pomeranč s kůrou dokážou obyčejnou kohoutkovou vodu příjemně ovonět i ochutit, je ovšem jasné, že je musíme nejprve umýt – samotná voda na to však nestačí a po nedostatečném očištění se pak do nápoje kromě ovocné chutě a vůně dostávají i bakterie, a dokonce pesticidy.
Kromě toho, že pesticidy chrání plod před bakteriemi, houbami a plísněmi, mají také negativní vliv na životní prostředí a zdraví konzumentů. Organismus každého člověka reaguje odlišně kvůli rozdílné senzitivitě, ale i typu pesticidu či jeho dávce.
V Evropské unii jsou maximální limity reziduí pesticidů v potravinách upraveny nařízením č. 396/2005. V praxi se využívají především fungicidy a baktericidy – jen za rok 2018 jich bylo v EU prodáno celkem na 400 000 tun.
Možná jste to nikdy nezaznamenali, ale citrony (a nejen ty) bývají někdy potaženy voskovou vrstvou, která udržuje kůru hezky lesklou a na pohled čerstvou.
Ve skutečnosti je mnoho plodů potaženo svým vlastním voskem, který si samy zcela přirozeně tvoří. Jakmile jsou však sklizeny a omyty, bývají zbaveny i tohoto přirozeného voskového potahu, a proto producenti dodatečně plody nastřikují voskem, aby v obchodech déle vydržely.
Abyste je očistili, postačí vám vroucí voda – citrony umístěte do cedníku a vařící vodou je přelijte. Vhodné je i jejich očištění pod tekoucí vodou pomocí kartáče na ovoce a zeleninu – ten se ostatně hodí i na další plody, které jíte i se slupkou.
Pomůže vám i metoda od výzkumníků z univerzity v Massachusetts, založená na vodě a jedlé sodě.
Zjistili totiž, že tato směs dovede ovoce (v jejich případě konkrétně jablka odrůdy Gala) účinně zbavovat pesticidů již po dvou minutách ponoření. Pro kompletní očistu od pesticidů pak bylo zapotřebí ještě 13 dalších minut – dohromady tedy čtvrt hodiny v roztoku.
Jablečná buchta s perníkovým kořením je snadná a vláčná. Vyzkoušejte ji a uvidíte, jak rychle vám zmizí z plechu.
Někdo na mytí ovoce a zeleniny používá například roztok bělidla či mycí přípravek na nádobí. To ovšem rozhodně není vhodné řešení – ovoce i zelenina mají póry, které do sebe mohou mycí směs natáhnout. Takže místo abyste se zbavili reziduí pesticidů, jiné chemické látky k nim ještě přidáte.
Zvolte raději speciální čističe ovoce – o jejich stoprocentní účinnosti lze opět diskutovat, na rozdíl od přípravků na nádobí jsou však na potraviny skutečně určené.
Je BIO ovoce a zelenina bez pesticidů? Vyzrát nad pesticidy se vám nemusí podařit dokonce ani v případě, že se rozhodnete kupovat výhradně BIO ovoce a zeleninu. Podle spotřebitelského testu dTestu totiž i některé BIO produkty prodávané v Česku pesticidy stále obsahují. Své šance tím ale určitě zvýšíte.
Zdroje: consumerreports.org, pesticidereform.org, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, dtest.cz