Tradiční, avšak v dnešní době opomíjené velikonoční jidáše z kynutého těsta jsou klasikou, která k Velikonocům neodmyslitelně patří. Nenechte se odradit kynutím těsta a připravte pro své blízké tuto tradiční sladkou pochoutku s medem. Co budete potřebovat a jak na to?
Kdy se pečou jidáše?
Než začnete s receptem, připomeňte si, jaký historický význam jidáše vlastně mají. Dle lidových tradic by se velikonoční jidáše měly péct i jíst na Zelený čtvrtek, a to ideálně za svítání. Lidé totiž věřili, že pokud je snědí v tuto dobu, budou po celý rok zdraví.
Jidáše se tvarují do svinutého provazu připomínajícího oběšení apoštola Jidáše, který svým polibkem zradil Ježíše Krista. Zavinutí provazu a med, jímž se jidáše potírají po vytažení z trouby, pak symbolizující samotné jaro – jeho plodnost a hojnost.
Velikonoční beránek
Velikonoční beránek podle našeho receptu vás zaručeně ohromí. Pokud si chcete na Velikonoce připravit tradičního beránka, ale nemáte času nazbyt, vyzkoušejte tohoto. Jeho příprava je velmi snadná a jednoduchá, protože jednotlivé suroviny odměříte hrnečkem a v troubě jej budete mít už během 15 minut.
Velikonoční beránek
Velikonoční zajíčci z kynutého těsta
Upečte si na Velikonoce zajíčky z kynutého těsta! Letos nemusíte péct jen jidášky. Zapojte do tvarování velikonočních zajíčků i děti. Tvar nemusí být dokonalý, fantazii se meze nekladou. Zajíčkům snadno uděláte oči z rozinek a po upečení jim kolem krku můžete uvázat i mašličku.
Velikonoční zajíčci z kynutého těsta
Ingredience:
Na těsto
- 500 g hladké mouky
- 80 g cukru krupice
- 25 g kvasnic
- 4 g soli
- 70 g másla (pokojové teploty)
- 2 žloutky
- 300 ml smetany na vaření
- špetka strouhaného muškátového květu
- kůra z 1/4 citronu
Na potření
- 1 vejce
- 1 lžíce másla
- 2 lžíce medu
Postup:
- Vidličkou v misce rozmačkejte droždí se lžičkou cukru a rozmíchejte na kaši. Přimíchejte lžíci hladké mouky, zalijte 100 ml vlažné smetany na vaření a chvilku počkejte, než vzejde kvásek.
- Mezitím si ve větší míse odměřte všechny zbylé suroviny. Doporučujeme použít žloutky a máslo, které budou mít pokojovou teplotu. Kynutí usnadníte, když použijete zbytek vlažné smetany. Do této směsi pak přidejte kvásek a vše promíchejte a zpracujte v těsto – správnou konzistenci poznáte tak, že bude hebké, hezky vcelku a nebude lepit. Poté jej hněťte alespoň 5 minut, ideálně i déle, dokud nebude hladké a pružné.
- Jakmile bude mít těsto správnou konzistenci, vytvarujte z něj kouli, kterou odložte do větší mísy, přikryjte potravinářskou fólií a nechte kynout zhruba hodinu, než nabude dvojnásobně na objemu. Těsto vyklopte z mísy, znova prohněťte a vzduch z něj vyžeňte. Poté ho rozdělte na čtvrtiny, z těch ještě na osminy, a nakonec na 24 stejně velkých dílů.
- Z každého z těchto dílů vyválejte váleček, který bude tenký asi jako váš malíček a dlouhý cca 25 cm. Takto připravené těsto smotejte do uzlíků a pokládejte na plech, který si předtím vyložte pečicím papírem – všechny dílky by měly vyjít na dva plechy.
- Jakmile budete hotovi, potřete smotané uzlíky rozšlehaným vajíčkem se 2 lžícemi vody a nechte ještě alespoň 20 minut vykynout na plechu. Mezitím předehřejte troubu na 190 °C.
- Vykynuté uzlíky ještě jednou potřete rozšlehaným vajíčkem s vodou a dejte do trouby. Pečte asi 15 minut, než se zpevní, zezlátnou a dvojnásobně nabudou. Aby správně naskočily, je třeba péct plech po plechu zvlášť.
- V mikrovlnce nebo na sporáku si ohřejte med, aby byl horký. Poté do něj vhoďte na kostičky nakrájené máslo a míchejte, dokud se v medu nerozpustí. Upečené jidáše po vytažení z trouby touto směsí potřete a nechte vychladnout na plechu, případně je přesuňte na mřížku. Jidáše jsou hotové, a my vám přejeme dobrou chuť!
Zdroj: kupi.cz