Některé potraviny patří v kuchyni k nerozlučným dvojicím. Rajčata a olivový olej, losos a zelené fazolky nebo čokoláda s jahodami. Nejen, že dohromady skvělé chutnají, ale jsou si vzájemně prospěšné i z nutričního hlediska a podporují vstřebávání důležitých vitamínů a minerálů. Máme pro vás tip na 6 kombinací jídel, která byste měli vždy jíst dohromady, abyste z nichž vytěžili co nejvíce zdraví prospěšných látek.
Luštěniny patří k významnému zdroji železa rostlinného původu, které se ovšem velice obtížně vstřebává a dostává do krve, kde na sebe váže kyslík a pomáhá jej dopravovat do všech důležitých orgánů v těle.
Potraviny bohaté na železo rostlinného původu je proto dobré jíst v kombinaci s těmi, které obsahují plno vitamínu C. Ten totiž vstřebávání železa výrazně podporuje.
Luštěniny můžete kombinovat s červenou paprikou, zelím nebo kapustou v salátech či polévkách. Salát z listové zeleniny zase osvěžte kousky grapefruitu nebo pomeranče (výborný je například ke kuřecímu steaku nebo rybám).
Rajčata jsou bohatá na vitamín C, A a draslík, především ale také na lykopen, který je považován za významný antioxidant a je zodpovědný za jejich krásně červenou barvu. Lykopen pomáhá předcházet vzniku rakoviny a kardiovaskulárních onemocnění a neutralizuje škodlivé volné radikály. Jeho využitelnost významně zvyšuje tepelná úprava a kombinace s oleji – ideálním a jednoduchým jídlem jsou například těstoviny s podušenými rajčaty zakápnutými olivovým olejem.
Také většině ostatních druhů zeleniny svědčí rostlinné oleje. V zelenině totiž najdete vitamíny A, E, D i K, které jsou rozpustné v tucích a ty v organismu podporují jejich vstřebávání. Kromě olivového oleje může být zdrojem zdravých tuků avokádo, ořechy, semínka nebo třeba losos.
Vitamín C z citronu pomáhá tělu vstřebat plno zdraví prospěšných sloučenin a antioxidantů, které zelený čaj obsahuje. A pokud vás v teplých dnech horký šálek čaje neláká, kapkou citronu můžete obohatit i ledový čaj matcha, který se vyrábí šetrným drcením zelených čajových lístků.
Potraviny oplývající vitamínem D, například mořské ryby nebo vaječné žloutky, a vápníkem by na talíři měly být nerozlučnou kombinací, protože vitamín D podporuje vstřebávání vápníku a zlepšuje zdraví našich kostí a zubů. K lososu a tuňáku se proto jako příloha skvěle hodí zelené fazolky nebo brokolice či dipy z bílého jogurtu – všechny tyto potraviny jsou známým zdrojem vápníku.
Chlazený těstovinový salát s tuňákem si naservírujte jako svěží fitness oběd nebo večeři. Do tohoto chutného a jednoduchého salátu můžete přidat také sterilizovanou kukuřici nebo uvařené vejce.
Matcha latte je variace na matcha tea, která rozhodně stojí za vyzkoušení. Pokud nepijete kávu, ale přesto byste chtěli být nabití energií, je tento horký nápoj s napěněným mlékem ideální volbou.
Zlaté mléko neboli golden milk se připravuje z kurkumy a má řadu pozitivních účinků na organismus. Kurkuma (anglicky turmeric) pomůže s hubnutím i se zklidněním, posiluje imunitu a zahřeje během chladných dnů. Je tedy naprosto ideální do chladných zimních dnů. Pokud si zlaté mléko připravíte večer, podpoříte navíc zdravý spánek.
Kurkuma má nespočet příznivých účinků na naše zdraví. Mimo jiné pomáhá při revmatických onemocněních a bolestech kloubů, snižuje riziko vzniku a šíření rakoviny, působí protizánětlivě a analgeticky, podporuje trávení a pomáhá i při hubnutí.
Aby se do krevního oběhu dostalo co nejvíce její cenné látky, kurkuminu, doporučuje se konzumovat ji společně s černým pepřem, který obsahuje alkaloid piperin. Ten dokáže zabránit tomu, aby se kurkumin ve střevech a játrech odboural a zvyšuje tak jeho využitelnost. Kurkumin je navíc rozpustný v tucích, takže kromě pepře nezapomeňte při konzumaci kurkumy také na zdravé oleje.
Zdroj: Healthline, WebMD, Cleveland Clinic, NCBI, Kupi