Svátky pomalu klepou na dveře, pozvěte je dál. K Velikonocům patří tradiční velikonoční nádivka, která provoní vaši kuchyni – příjemnou vůní i sváteční náladou. Dá se připravit na mnoho způsobů, měla by však být nadýchaná a plná chutí. Víte, kdy nádivku podávat a jak na ni? Přinášíme různé recepty. S masem i bez něj, aby si pochutnal každý.
Luxusní velikonoční nádivka
Velikonoční hostina patří Bílé sobotě – právě v tento den se podávala velikonoční nádivka. A nejen nádivka je ten správný název pro tento lahodný pokrm – setkat se můžete také se snítkou, sekanicí nebo třeba velikonoční buchtou.
Nádivka vás překvapí rozmanitostí dostupných receptů – ty se totiž mohou lišit klidně rodinu od rodiny. Co by ovšem mělo být součástí té poctivé? Vejce a voňavé bylinky, která jsou symbolem jara. A čím provoníte své Velikonoce vy?
Mazanec
Mazanec by na Velikonoce neměl chybět v žádné české domácnosti. Toto tradiční sladké velikonoční pečivo se připravuje z kynutého těsta na Bílou sobotu. Pochutnejte si na něm také, jeho příprava je velmi snadná.
Mazanec
Beránek s jablky a ořechy
Pokud zbožňujete sladké pečení a tradiční velikonoční zvyklosti, je tento recept na velikonočního beránka s jablky a ořechy stvořený přímo pro vás! S jemným a voňavým, úžasně nadýchaným těstem a sladkou chutí jablek je ideálním dezertem pro rodinné oslavy Velikonoc. Jsme přesvědčeni o tom, že si na něm pochutnají malí i velcí koledníci.
Beránek s jablky a ořechy
Recept: Velikonoční nádivka s kopřivami
Zatímco dříve se nádivka připravovala z telecí hlavy, dnes je možné dopřát si ji také s kuřecím, králičím, jehněčím či vepřovým masem. Přidejte čerstvé kopřivy – a poctivá nádivka může na sváteční stůl. Jak na její přípravu?
Potřebujete:
- 7 rohlíků (den starých)
- 200 ml mléka
- 6 vajec
- 300–400 g vařeného uzeného masa
- 50 g másla
- 2 hrsti čerstvých kopřiv
- 1 lžíci nasekané, čerstvé petržele
- 1 lžíci nasekané, čerstvé pažitky
- trochu strouhanky na vysypání pekáče
- sůl a pepř
- muškátový oříšek
Lunov Mykola / Shutterstock.com
Postup:
- Nakrájené rohlíky zalijte mlékem a nechte odstát.
- Oddělte žloutky od bílků a z bílků ušlehejte sníh, žloutky pak vyšlehejte s rozpuštěným máslem a smíchejte s namočenými rohlíky.
- Směs osolte, okořeňte a promíchejte. Kopřivy rychle spařte a prudce ochlaďte v chladné vodě.
- Osušené rostliny nasekejte nadrobno a spolu s petrželí a uzeným masem je přidejte k rohlíkům.
- Teprve na samotný závěr je čas směs na nádivku opatrně a zlehka promíchat se sněhem.
- Do pekáče vymazaného máslem a vysypaného strouhankou nalijte nádivku a pečte na 180 °C zhruba 25 minut.
- Zlatavou a voňavou nádivku podávejte s čerstvou pažitkou – jde o delikátní přílohu, kterou si k masu zamilujete, vynikající je však i sama o sobě.
Recept: Vegetariánská nádivka s tempehem
Vyhýbáte se masu? Nevadí – sváteční nádivku můžete připravit také ve vegetariánské variantě. Namísto masa ji provoní výživný tempeh. Hurá do příprav.
Budete potřebovat:
- 6 celozrnných rohlíků
- 200 ml sójového mléka
- 1/2 bílé cibule
- 3 stroužky česneku
- 200 g uzeného tempehu
- 4 vejce
- několik listů medvědího česneku
- hrst kopřiv
- petrželovou nať
- čerstvý libeček
- lahůdkové droždí
- řepkový olej
- sůl, pepř
- máslo na vymazání
minadezhda / Shutterstock.com
Postup:
- Rohlíky, cibuli a tempeh nakrájejte na drobné kostky, cibulku zlehka osmahněte na oleji.
- Ve dvou miskách oddělte žloutky od bílků – žloutky smíchejte se solí, pepřem, trochou mléka a lahůdkovým droždím, z bílků vyšlehejte sníh.
- Smíchejte rohlíky s ochucenými žloutky, prolisovaným česnekem, uzeným tempehem, osmahnutou cibulí a přidejte zbytek mléka.
- Do směsi opatrně vmíchejte nasekané bylinky a nakonec i sníh z bílků.
- Pak už s nádivkou šup do vymazané formy – pečte ji na 180 °C zhruba 30 až 40 minut.
- Podávejte s bylinkami. A s tím nejdůležitějším na závěr – s láskou. Přejeme vám klidné a veselé Velikonoce!
Zdroj: Kupi