Kapary jsou na tom podobně jako olivy. Někteří jejich specifické slano-kyselé chuti zkrátka nepropadli, jiní je zase považují za delikatesu. Pokud patříte do druhé skupiny, zkuste si letos vyrobit domácí kapary z prvních jarních pampelišek. Můžete si je ochutit přesně podle svých představ, a navíc vás nebudou téměř nic stát. Recept na jednoduché pampeliškové kapary najdete v našem článku.
Originální kapary se připravují z poupat květů keře kapary trnité. Naše české falešné si ale úplně jednoduše vyrobíte z poupat léčivých pampelišek, na které se vyplatí vyrazit začátkem dubna, ještě než se začnou rozevírat v krásně žluté květy. Podle mnohých také první jarní pampelišky obsahují nejvíce léčivých látek.
Pampelišková poupata by měla být co nejmladší. Měla by být pevně uzavřená a zelená. Ideálně je sbírejte v čisté přírodě a přes den, kdy snadno odlišíte ještě nerozkvetlá poupata od květů, které se na noc uzavírají.
Pampeliškové kapary můžete v kuchyni používat stejně jako ty pravé. Jsou výborné jen tak k pojídání i jako přísada do salátů, těstovin, pomazánek a dipů, na pizzu nebo do omáček.
Pro výrobu kaparů budete potřebovat pouze sůl, vodu a ocet. Míru slanosti a kyselosti volte podle své chuti. Nejčastěji se poupata nakládají do kuchyňského octa (v poměru cca 1:3 s vodou), ale také do jablečného, vinného nebo balzamikového (v poměru 1:1 s vodou). Použít lze také zbylý lák od okurek, který se vodou ředit nemusí.
Pro inspiraci se můžete řídit následujícím množstvím:
Pampelišková poupata dobře omyjte a spařte v cedníku. Poté ihned dejte do misky s ledovou vodou, kde je nechte chvíli odmáčet, aby se z nich případě odplavily nečistoty. Nechte oschnout (klidně přes noc).
Poupata pěchujte po vrstvách do skleniček a každou vrstvu zasypte trochou soli.
Poté krátce svařte vodu s octem (případně okurkový lák), nechte chvíli vychladnout a horkou (ne vařící) tekutinou kapary ve skleničce zalijte. Uzavřete, nechte zcela vychladnout a skladujte v temnu a chladu. Nejlépe budou pampeliškové kapary chutnat odleželé po týdnu nebo dvou v lednici.
Pokud vyrazíte na pampelišky, můžete rovnou zužitkovat všechny jejich části, které mají mnoho léčivých účinků. Nejvíce cenných látek obsahují především kořeny. Ty obsahují například hořčiny, třísloviny a fytonocidy, inulin, cholin, steroly, pryskyřici, silice, bílkoviny a další minerální látky jako je mangan, měď a draslík.
Našemu zdraví prospějí i listy smetánky lékařské, které jsou bohaté na vitamín A, C a D, i na vitamíny B, betakaroten, draslík, vápník nebo křemík. Mají také silné močopudné účinky a pomáhají při odvodňování organismu.
Kupte se slevou Kapary Billa.
Konzumace pampelišek (kořene a listů) se doporučuje pro správnou funkci trávicího systému i močové soustavy a pro detoxikaci. Užívají se také jako prebiotikum a přírodní antioxidant.
Z kořene pampelišky si můžete připravovat čaj, odvar i tinkturu. Listy lze přidávat do salátů, polévek nebo smoothies. Žluté květy jsou zase oblíbené pro přípravu pampeliškového medu nebo sirupu i pro výrobu domácího pampeliškového vína či aperitivu.