Bramboračka je polévka, která voní houbami, zasytí a její přípravu zvládne úplně každý. Nejlepší je ze sušených hub, ale v sezoně ji klidně uvařte z těch čerstvých. Každá rodina má svůj recept – tenhle si však rozhodně zamilujete.
Ingredience:
- 5 větších brambor
- 2 mrkve
- 1 menší celer
- 1 petržel
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 100 g másla
- 2 lžíce olivového oleje
- 50 g hladké mouky
- hrst sušených hub
- 1,5 litru vývaru
- majoránka, sůl a pepř na dochucení
Nakupte si na bramboračku levněji
Postup přípravy:
- Hrst sušených hub zalijte vroucí vodou a nechte 1 hodinu odstát. Stranou si zatím připravte 1,5 litru vývaru.
- V hrnci si rozpusťte 50 g másla se 2 lžícemi olivového oleje. Přidejte najemno nakrájenou cibuli a na mírném ohni ji zlehka osmažte.
- Mrkve, petržel a celer nakrájejte na menší kousky, přisypte do hrnce a orestujte. Přidejte na plátky nakrájené stroužky česneku a nechte prohřát, orestovanou zeleninu pak vyndejte z hrnce na stranu.
- V prázdném hrnci si rozpusťte zbylých 50 g másla a za stálého míchání přisypávejte 50 g hladké mouky. Míchejte zhruba 3–4 minuty, dokud se nevytvoří světlá, kašovitá jíška.
- Pozvolna a za stálého míchání přilévejte do hrnce 1,5 l vývaru, přidejte nakrájené brambory, orestovanou zeleninu i namočené houby s vodou a přiveďte k varu.
- Poté prolisujte do polévky stroužek česneku, přidejte majoránku, sůl a pepř a vařte zhruba 20 minut, dokud zelenina úplně nezměkne.
- Ochutnejte, případně ještě dochuťte, a můžete podávat!