Hořčice, kečup, tatarská omáčka. Tato tři ochucovadla máme v lednici snad všichni – kupujeme je pravidelně a zpravidla ani příliš nepřemýšlíme nad tím, kdy jsme je vlastně otevřeli. Není to snad úplně jedno, nevydrží klidně i roky? Pojďte se spolu s námi podívat, jak je tomu doopravdy. Budete překvapení!
Na potravinách s datem minimální trvanlivosti je uvedeno datum, dokdy výrobce garantuje stoprocentní kvalitu výrobku. To však neznamená, že je poté nutné je vyhodit – vždy se řiďte především svými smysly. Nejprve si jídlo prohlédněte, zda nezměnilo barvu nebo na něm není viditelná plíseň. Poté přičichněte a pátrejte po kyselém zápachu, který nevěstí nic dobrého. Nakonec ochutnejte, a pokud potravina prošla, bez obav ji snězte. Ročně se tuny potravin vyhodí naprosto zbytečně.
Kečup vydrží zavřený klidně rok po skončení minimální trvanlivosti, možná jen trochu vybledne, avšak rozhodně se vám z něj nic nestane. Zavřený kečup lze skladovat ve spíži nebo skříni, není nutné jej dávat do ledničky. Otevřený kečup nechává spousta lidí na stole – i tam vám nějakou dobu vydrží, ale raději jej dejte do lednice, kde přečká až půl roku.
Hořčice má díky spoustě konzervačních látek velmi dlouhou trvanlivost, a to i po otevření. Zadělanou není potřeba uchovávat v ledničce, otevřenou ano. A na jejím druhu přitom vůbec nesejde – dijonská je stejně trvanlivá jako kremžská nebo polotučná. Obecně se doporučuje ji spotřebovat do 12 měsíců po otevření. Ale pozor, nesvědčí jí teploty nad 20 °C ani sluneční záření.
Tatarka nebo majonéza je vyrobena z vajec a oleje, buďte tedy obezřetní – obzvláště v letních měsících jsou mnohé potraviny náchylné k riziku salmonely. Pokud nicméně nenecháte otevřenou sklenici s majonézou na slunci, můžete být v klidu. Výrobci používají konzervanty, které trvanlivost i těchto produktů zásadně prodlužují. Majonézy a tatarky skladujte v lednici i před otevřením. Po otevření byste ji měli spotřebovat do 2 měsíců.
Domácí výrobky neobsahují konzervační látky, jejich trvanlivost je tudíž menší. Kečupy vyrábíme z rajčat, cibule a dochucovadla a jedinou konzervaci činí zavaření. Dobře zavařené sklenice sice vydrží ve spíži i několik let – za předpokladu, že se víčko dobře chytlo a obsah byl vařen dostatečně dlouho – otevřený kečup však nemá stejnou trvanlivost, jako má ten kupovaný. Počítejte, že déle než týden určitě nevydrží.
Domácí majonéza je vyrobena ze syrových vajec a určitě se nevyplatí nechávat ji dlouho mimo lednici. Ihned po přípravě ji dejte vychladit a po nandání ji zase uložte zpět do chladu. Nejlepší je zkonzumovat ji ihned a vždy si udělat čerstvou várku podle potřeby, ideálně pouze v menším množství.
Zdroj: Kupi