Upečený beránek je tradičním symbolem Velikonoc. Pokud si ale hlídáte váhu nebo hubnete, upečte si letos jeho odlehčenější variantu. Neobsahuje žádný cukr, naopak je plný šťavnaté mrkve, sušeného ovoce a křupavých ořechů. Máme pro vás jednoduchý recept i pár dalších tipů, které vám pečení usnadní a beránek se vám vždy krásně povede.
Zdravý velikonoční beránek
Základ receptu tvoří kromě mrkve také špaldová mouka, kokosový olej a med. Pokud některou z těchto surovin nemáte nebo vám nevyhovuje, v receptu uvádíme také možné alternativy, kterými lze zmíněné suroviny nahradit. Ořechy a sušené ovoce můžete volit čistě podle své chuti a množství klidně přidat.
Velikonoční jidáše
Velikonoční jidáše patří mezi tradiční sladké velikonoční pečivo, které se peče a také jí na Zelený čtvrtek. Jak už název i jejich tvar napovídají, jde o připomínku apoštola Jidáše. Těsto jidáše se podobá tomu na mazanec, je ale hutnější, tvoří se z něj tvary většinou symbolizující oprátku a po upečení se potírá medem. Na přípravu jidáše nejsou vůbec náročné, můžete se do nich tedy bez obav pustit.
Velikonoční jidáše
Velikonoční zajíčci z kynutého těsta
Upečte si na Velikonoce zajíčky z kynutého těsta! Letos nemusíte péct jen jidášky. Zapojte do tvarování velikonočních zajíčků i děti. Tvar nemusí být dokonalý, fantazii se meze nekladou. Zajíčkům snadno uděláte oči z rozinek a po upečení jim kolem krku můžete uvázat i mašličku.
Velikonoční zajíčci z kynutého těsta
Mrkvový velikonoční beránek – recept
Na formu o délce cca 30 cm budete potřebovat:
- 300 g špaldové mouky (lze dát i 150 g celozrnné a 150 g špaldové)
- 80 ml kokosového oleje (případně jiného rostlinného, jako je olivový nebo avokádový)
- 300 g najemno nastrouhané mrkve (tj. cca 3–4 kusy podle velikosti)
- 2 vejce
- 90 ml medu (jde použít i javorový nebo datlový sirup, případně jiná alternativa sladidla)
- 150 g bílého jogurtu
- šťávu z ½ citronu
- 1 sáček prášku do pečiva bez sulfátů
- 50 g sušeného ovoce, jako jsou rozinky, brusinky nebo kustovnice
- 50 g ořechů (nejlepší jsou vlašské, ale mohou být i mandle nebo lískové)
- špetku soli
- podle chuti můžete dát i trochu skořice
Cala Maffia / Shutterstock.com
Postup:
- Kokosový olej rozehřejte ve vodní lázni.
- Vejce vyšlehejte spolu s medem, olejem a bílým jogurtem a šťávou z citronu.
- Přidejte mrkev a znovu dobře promíchejte.
- Zvlášť smíchejte mouku s práškem do pečiva a solí a poté přisypte do mrkvové směsi a společně dobře promíchejte.
- Na závěr přidejte ořechy a sušené ovoce.
- Formu vymažte kokosovým olejem, vysypte hrubou špaldovou či celozrnnou moukou a rozprostřete do ní připravené těsto.
- Pečte v předem předehřáté troubě při 180 °C asi 40–60 minut. Délka pečení závisí na typu formy, propečenost průběžně zkoušejte špejlí.
- Tip: Zdravěji můžete pojmout i krém, kterým beránka ozdobíte. Stačí smíchat nízkotučný tvaroh s trochou medu nebo jiného přírodního sladidla, případně lze přimíchat ochucený syrovátkový protein (např. vanilkový).
- Před zdobením nechte krém důkladně vychladit.
Tipy na pečení beránka, aby se vždy povedl
Nejlépe vedou teplo litinové, keramické nebo plechové formy, ve kterých se těsto peče rovnoměrně. Zejména silikonové formy mají někdy tendenci se připékat.
- Ouška beránka můžete proto obalit alobalem, aby se vám rychle nespálila (to platí i v případě ostatních forem, například tenčích plechových).
Formu vždy důkladně vymažte. Protože je především v oblasti hlavy dosti členitá, nejlepší je vymazávat změklým kokosovým olejem prsty do všech záhybů.
- Dá se použít i olej ve spreji (k dostání je olivový i kokosový), který do formy jednoduše nastříkáte. Dostupné jsou na internetu, ale také ve větších supermarketech a hypermarketech.
TunedIn by Westend61 / Shutterstock.com
Beránka nevyklápějte hned po dopečení – pokud máte čas, nechte jej ještě ve formě trochu vychladnout (formu můžete navíc zabalit do vlhké utěrky). Krásně se tak zpevní a nebudete riskovat jeho rozdrobení.
- Budete-li beránka zdobit krémem, počkejte, až úplně vychladne, aby vám krém pěkně držel.
Zdroj: Vím, co jím, Kupi.cz