Příroda se vlivem vyšších teplot letos probouzí o něco dříve, dokonce už na některých místech můžeme sklízet první medvědí česnek. Tato bylinka je voňavá, nesmírně zdravá a můžete si z ní připravit lahodné domácí pesto podle našeho receptu. Kde roste medvědí česnek a jak si jej nesplést s jedovatými rostlinami?
Hledejte vlhké lokality v listnatém lese, hájku, nejlépe přímo v blízkosti potůčku. Přesně tam už brzy najdete medvědí česnek, který můžete hned zařadit do jarního jídelníčku.
Bylinka nezaměnitelné chuti a vůně roste v trsech, proto je snadné natrhat si dostatečné množství pro sebe i celou rodinu. Nezapomínejte však vždy na ohleduplnost k přírodě – trhejte bylinku opatrně, ideálně po listech. A pozor, bylinky nesmíte sbírat v chráněných oblastech.
Velmi podobná medvědímu česneku je třeba konvalinka. Jak rostliny nezaměnit?
Medvědí česnek obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek – například aminokyseliny allicin a alliin, vinyl sulfid či esenciální oleje. Má také antibakteriální a antivirové účinky, podle bylinářů je dokonce domácím antibiotikem. Ve složení medvědího česneku najdete i velké množství vitaminu C (100 g rostliny může mít až 150 mg látky). Jde tudíž o ideálního pomocníka pro jarní očistu, posílení imunity a celkové ozdravení po zimním období.
Ze semínek či sazeniček si můžete medvědí česnek vypěstovat i sami, zasít však bylo potřeba už na podzim. Semínka je vhodné umístit do hloubky alespoň centimetr, kde klíčí zhruba měsíc. Zasadit ovšem lze i mladé rostlinky nasbírané v přírodě – trs s balem vysaďte během dubna do řádků zhruba deset centimetrů od sebe.
A jaké stanoviště pro rostlinky zvolit? Rozhodně je dobré řídit se podmínkami, při kterých česnek vyrůstá v přírodě. Pěstovat jej můžete, pokud na zahradě najdete vlhký, stinný koutek. Hnojení není třeba, ale pravidelné zalévání bylinka uvítá.
Lahodné pesto z medvědího česneku patří k oblíbeným kuchyňským počinům z této bylinky. Je výrazné, takže se hodí na dochucování těstovin, polévek, pomazánek a dalších dobrot. Pesto není náročné na přípravu, tak se do toho rovnou pusťte!
Tip 1: Přidejte pesto do změklého másla a získáte máslo bylinkové, další skvělou pochoutku vonící po této lahodné bylince.
Tip 2: Chcete někomu bylinkové máslo nebo pesto darovat? Hurá do Tescomy či Orionu, kde seženete praktické a stylové skleněné dózy s víkem.
Zdroj: bezpecnostpotravin.cz, botany.cz, ncbi.nlm.nih.gov