Co s bramborami, když máte chuť připravit neodolatelnou večeři? Pokud vám dochází inspirace pro gurmánské zážitky, jste tu správně. Máme pro vás hned 3 voňavé důvody, proč si přečíst tento článek. Co třeba opečené brambory s brynzou? Vyberte si jeden z našich tří receptů a hurá do příprav.
Možná to nevíte, ale brambory jsou výživově prospěšnější, než tušíte. Jsou totiž plné vitaminů a minerálů, dokonce obsahují i tolik potřebný vitamin C. Navíc v nich najdete také dostatek vlákniny, takže vás rychle zasytí. Výhodou je i jejich spektrum úprav. Jak si je tedy připravit k večeři?
Tento recept si zamilujete nejen pro jeho chuť, nýbrž určitě i pro snadnou přípravu, kterou zvládne každý. A zapojte děti – jistě jim uděláte radost svěřeným úkolem. Na tomto receptu rozhodně nemáte co zkazit. Potřebujete:
Nakrájenou slaninu opražte na rozpálené pánvi. Jakmile pustí tuk, odložte ji, přidejte brambory a opečte je dozlatova. Poté je v misce smíchejte se slaninkou, špetkou soli, lžící másla a petrželkou. Vypněte sporák a ještě na vyhřáté pánvi nechte povolit brynzu a smíchejte ji s s mlékem. Nakonec jí přelijte brambory na talíři a nechte si chutnat.
Vyznáte se ve varných typech brambor? Tady je jednoduchá pomůcka:
Milujete ryby? Co takhle spojení lososa, čerstvého sýra a pečených brambor? Ryby je dobré pravidelně zařazovat do jídelníčku, abyste doplnili důležité látky, třeba po dlouhé zimě mnohdy chybějící vitamin D. Jak tedy na tento delikátní recept? Připravte si:
Omyté, neloupané brambory opatrně propíchejte vidličkou a nechte je 5 minut v mikrovlnce, aby se mírně předvařily. Teprve poté je okořeňte a zakápněte olejem. Pečte je na plechu vyloženém pečicím papírem zhruba 20 minut na 190 °C. Zatímco se brambory pečou, připravte si náplň – smíchejte smetanu, sýr, sůl a pepř.
Uzeného lososa nakrájejte na menší kousky. Brambory po upečení promáčkněte z horní části vidličkou a naplňte je sýrovou směsí a rybou. Jídlo ozdobte čerstvým, voňavým koprem, aby vaše dílo bylo dokonalé. Pro oči i chuťové pohárky.
Tip: Kde najdete brambory v akci? Kilogram pozdních konzumních brambor můžete pořídit v akci v Kauflandu za 8,90 Kč, nebo rovnou v balení 5 kilogramů v Lidlu za 29,90 Kč. Pozdní brambory typu B má v akci také Tesco za 19,90 Kč/2 kilogramy.
Další jednoduchý, přesto nesmírně chutný recept. Jen pár ingrediencí, a večeře je na stole. Brambory zapečené se smetanou a mletým masem kombinují šťávu, kterou pustí maso, s nekonečně smetanovou jemností. Už se vám sbíhají sliny? Tak si přidejte na nákupní seznam tyto suroviny:
Začněte přípravou mletého masa – osmahněte nakrájenou cibuli, přidejte maso, sůl a pepř. Mezitím si nakrájejte omyté brambory na tenké plátky, a ty pak spolu s masem střídavě vrstvěte do vymazané zapékací misky.
Ještě jednou mírně osolte a opepřete, zalijte smetanou co nejvíce rovnoměrně a pečte dozlatova. A víte co? Na samotný závěr můžete přisypat trochu strouhané goudy. Nebo že by byla lepší skrytá mezi vrstvami? To necháme na vás.
Tip: Jak správně vařit brambory? Pro zachování jejich tvaru je vložte do studené vody, kterou přivedete k varu – jejich struktura se tak zpevní. Jestliže máte zálusk spíš na krémovou kaši, vkládejte je až do vroucí vody.