Zelené osení je nedílnou součástí velikonoční výzdoby a skvělým způsobem, jak vnést kousek jara do domu. Nemusí být ovšem jen dekorací. Jakmile vám zasazený ječmen odroste, určitě ho nevyhazujte! Dá se z něj vylisovat vitamíny nabitá šťáva, ze které si připravíte třeba smoothie. V našem článku najdete tři recepty pro inspiraci i několik dobrých důvodů, proč mladý ječmen pít pravidelně.
Mladý ječmen se nejčastěji prodává ve formě prášku jako doplněk stravy. Málokdo ale ví, že vše potřebné pro jeho přípravu má doma na stole – nejčastěji nyní na jaře a o Velikonocích, když do misek zasazujeme ječmen, pšenici nebo žito jako dekoraci.
Výhodou osení je, že ho lze pěstovat i bez zeminy, klidně po celý rok. Stačí k tomu pouze vata, buničina nebo vlhká utěrka.
Měkká, naklíčená semena lze konzumovat samostatně, případně je přidávat do salátů. Zelené výhonky ostříhejte a zpracujte v odšťavňovači. Nebo spolu s trochou vody rozmixujte v mixéru a přeceďte přes velmi jemné sítko, aby vám zůstala čistá tekutina. Šťávu z osení lze pít jen tak, ředěnou vodou. Přidat ji můžete i do jakékoliv ovocné a zeleninové šťávy, koktejlu či smoothie.
Právě poslední zmíněná možnost – smoothie – je pro konzumaci mladého ječmene ideální. Díky kombinaci s ovocem, mléčnými výrobky, semínky a bylinkami nebude jeho chuť tak výrazná, a navíc tělu dodáte další porci cenných látek a vitamínů. Inspirujte se našimi recepty na smoothie s čerstvou šťávou z osení.
Uvedené množství surovin berte jen orientačně, vždy můžete podle vlastní chuti cokoliv přidávat nebo ubírat. Také hustotu smoothie zřeďte vodou, šťávou, kravským či rostlinným mlékem podle svých preferencí.
Rukolový salát s kozím sýrem a pečenou dýní vás krásně osvěží a dodá potřebnou energii. Skvěle se hodí jako rychlá svačina nebo večeře a díky tomu, že je na přípravu velmi jednoduchý, ho budete mít hotový za pár minut.
Tip: Z čerstvého ječmene vykouzlíte i zdravou zálivku do jarního salátu. Zelené výhonky odšťavněte nebo rozmixujte, poté smíchejte s trochou rostlinného oleje, balzamikového či jablečného octa. Přidat můžete také česnek, citronovou nebo limetovou šťávu, sůl, pepř i další bylinky.
Mladý ječmen detoxikuje, podporuje odvod škodlivých látek z těla a pomáhá proti jarní únavě. Vzhledem k tomu, že přispívá k tvorbě zásaditého prostředí v organismu a neutralizuje jeho překyselení, je účinný jako pomoc při pálení žáhy. Oceníte ho také při migrénách a nespavosti.
Zdroje: webmd.com, healthline.com, kupi.cz