Upečte si hříšně dobrou tvarohovou bábovku, která provoní celý byt. S naším receptem ji zvládnete raz dva a budete ji chtít péct pořád dokola. Prozradíme vám tipy, jak docílit té nejlepší chuti a vláčnosti.
Tipy, jak na nejlepší tvarohovou bábovku
Tvarohová bábovka musí vonět až za roh. Nejen sladkou vůní, ale také kombinací citronu a vanilky. Proto do těsta nezapomeňte přidat pravou vanilku a nastrouhanou kůru z bio citronu. Vanilku můžete sehnat mletou, sušenou nebo lze koupit pravý vanilkový cukr. Jen pozor, vanilkový cukr nerovná se vanilínovému!
Recept na tvarohovou bábovku
Co potřebujete:
- 500 g polotučného tvarohu (z vaničky)
- 4 vejce (střední velikost)
- 150 g rozpuštěného másla
- 180 g dětské krupičky
- 1 prášek do pečiva
- špetku mleté vanilky či 1 vanilkový cukr
- nastrouhanou kůru z 1 bio citronu
- špetku soli
- máslo + mouku na vymazání formy
Citronová bábovka
Citronová bábovka má nádherně jemnou, svěží chuť a doslova se vám rozplyne na jazyku. Její příprava je jednodušší, než byste si mysleli. Jsme přesvědčeni o tom, že si tuto božskou chuť zamilujete.
Citronová bábovka
Mramorová bábovka s tvarohem
Mramorová bábovka je zlatá česká klasika. Zkuste naši verzi s tvarohem – bábovka je díky němu krásně vláčná. Příprava je snadná a nezabere vám moc času. Pokud nevíte, jaký moučník upéct k nedělní kávě, máte před sebou jasného favorita.
Mramorová bábovka s tvarohem
Postup pečení
- Formu na bábovku si vymažte máslem a vysypejte polohrubou moukou nebo dětskou krupičkou. Troubu si předehřejte na 170 stupňů.
- Žloutky oddělte od bílků. Žloutky šlehejte s cukrem do světlé pěny. Poté vmíchejte oba tvarohy a rozpuštěné máslo. Přidejte vanilku a citronovou kůru.
- Krupičku si smíchejte s kypřicím práškem a špetkou soli a směs postupně vmíchejte do těsta.
- Nakonec si vyšlehejte bílky do polotuha a opatrně je do těsta také vmíchejte.
- Bábovku pečte 55–60 minut na 170 stupňů. Po upečení ji nechte 5 minut dojít v pootevřené troubě, až poté opatrně vyklopte na talíř.
Bábovka bez robota
Pokud doma nemáte elektrický šlehač, nevadí! Bábovku zvládnete upéct i bez něj. Budete ovšem potřebovat metličku a rychlou ruku – vejce rozmíchejte metličkou, přidejte tvaroh, poté máslo a nakonec sypké ingredience. Bábovka možná nebude tak vláčná, jako když vám pomůže šlehač, ale chutná bude i tak!
Rozinky, goji nebo strouhaná čokoláda
Chcete něco extra? Přidejte do bábovky rozinky namočené v rumu, sušené goji nebo kousky čokolády. Výborné budou také celé maliny, borůvky nebo strouhaný kokos.
Jaký druh bábovky patří mezi vaše rodinné klenoty?
Podělte se s námi o tom v diskuzi pod článkem.
Zdroj: Kupi