Asi jen málokdo o bramborách smýšlí jinak než o dobré a variabilní příloze. Ve skutečnosti je však syrová bramborová šťáva neskutečně zdravá, a to tak moc, že dokáže například rozjasnit pokožku či pomoci při potížích se zažíváním. Toho, co bramborová šťáva s naším zdravím dokáže, je ale mnohem a mnohem víc.
Účinky šťávy ze syrových brambor
- Má protizánětlivé účinky: Pravidelné pití bramborové šťávy je účinné při prevenci chronických zánětlivých onemocnění, jako je ekzém či artritida, a také dokáže ulevit při potížích, které tato onemocnění způsobují.
- Při bolestech břicha: Syrové brambory patří mezi vysoce zásadité potraviny, a tudíž šťáva z nich neutralizuje žaludeční šťávy a zmírní bolesti břicha. Je proto prospěšná při žaludečních vředech, zažívacích problémech, nadýmání či průjmu.
- Prospěšná na kůži: Syrová bramborová šťáva pomáhá zmírňovat projevy akné i černých teček a může být díky svým antibakteriálním vlastnostem prospěšná i při odstraňování bradavic.
- Rozjasňuje pleť: Na krásnou pleť pomáhá šťáva také zvenčí. Pokud vás trápí pytle či černé kruhy pod očima, ukrojte si plátek syrové brambory a přiložte jej na oči. Lze jím také pleť potřít, pokud je mastná – syrová bramborová šťáva totiž pomáhá odstraňovat nadbytečné množství mastnoty.
- Skvělá, pokud se chcete detoxikovat: Bramborová šťáva je dobře dostupným detoxikačním nápojem na játra a žlučník.
- Vynikající na vlasy: V kombinaci s aloe vera získáte příjemnou hydratační kúru na vlasy. A pokud byste chtěli podpořit jejich růst, smíchejte šťávu s medem a vaječným bílkem a nechte pár hodin působit – pozor, směs poté smyjte vlažnou vodou, jinak by se bílek ve vlasech uvařil.
- Prospívá srdci: Má se také za to, že syrová bramborová šťáva prospívá srdci tím, že zabraňuje ucpávání tepen.
- Na pálení žáhy: Stačí jeden šálek denně a uvidíte, že vás po čase žáha přestane zlobit.
Elena Masiutkina / Shutterstock.com
Jaké vitamíny a minerály obsahuje?
Z vitamínů a minerálů bramborová šťáva obsahuje:
- vitamíny C, B a K
- železo a draslík
- vápník
- měď, zinek či mangan
S uvařením se poměr živin mění
Díky vysokému obsahu esenciálních aminokyselin je bramborový protein považován za jeden z vůbec nejcennějších, pokud jde o rostlinné zdroje bílkovin. Po uvaření se většina aminokyselin z brambor vytratí – výjimkou jsou nicméně kyseliny glutamová a asparagová, jejichž podíl po uvaření vzroste. Kyselinu gama-amino máselnou pak v syrových bramborách nenajdete vůbec, ovšem v uvařených již ano.
Jak šťávu připravit
Brambory oloupejte a pečlivě omyjte – tak, aby byly hezky čisté. A následně je jednoduše vhoďte do odšťavňovače. Pakliže jej však nemáte, nabízí se vám dva další způsoby:
- Brambory nastrouhejte a nechte chvíli odpočinout, poté přes plátýnko šťávu vymačkejte.
- Pokud se vám je nechce strouhat, rozmixujte je v mixéru a také vymačkejte například přes plátýnko.
Pozor na to, jaké kusy odšťavňujete
- Rozhodně nepoužívejte brambory staré nebo zelené, ty jsou totiž jedovaté. Šťávu zásadně získávejte z brambor zralých.
- Jedovaté jsou také květy a klíčky, které právě proto musíte před odšťavením odstranit.
- K odšťavnění nepoužívejte ani brambory mechanicky poškozené.
Vůbec nejlepší je tedy používat brambory mladé, zralé, bez klíčků a známek potlučení či poškození.
Solanin je jedovatý
Brambory obsahují jedovatý alkaloid solanin, který chrání nejen je, ale i ostatní plodiny před škůdci. Nejvíce se jej nachází právě v klíčcích a v květech, ale také v hlízách či v samotné slupce. Proto je vhodné brambory co nejvíce očistit. Taktéž velikost má na jeho koncentraci vliv – brambory větší jsou pro nás na odšťavnění vhodnější.
- Brambory z Česka obsahují solaninu nižší množství, zpravidla 20–150 mg/kg hlíz. Maximální povolená koncentrace je 200 mg.
- Jeho smrtelná dávka se odhaduje na 400–500 mg. Mírná intoxikace se projevuje bolestmi hlavy a břicha, závratěmi, zvracením, průjmem či zvýšenou teplotou.
Zdroj: National Library of Medicine, Cambridge, Healthline, Bezpečnost potravin