Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Kuře krásně propečené, na povrchu křupavé, uvnitř šťavnaté? Dodržte 10 pravidel a bude vždycky na jedničku

Africa Studio / Shutterstock.com

Kdo by netoužil po kuřeti s dokonale zlatavou, křupavou kůžičkou a uvnitř tak šťavnatým, že se rozplývá na jazyku? Dosáhnout takového výsledku přitom není žádné kuchařské mistrovství – stačí znát a dodržet 10 jednoduchých pravidel. Prozradíme vám, jak zajistit rovnoměrné propečení celého kuřete, vyřešíme dilema potírání máslem a nabídneme osvědčené triky, díky kterým bude vaše pečené kuře pokaždé hvězdou rodinné hostiny. S našimi radami se stanete mistrem v přípravě tohoto oblíbeného pokrmu.

Přečtěte si také

Domácí Snickers tyčinka? Stačí vám na ni mísa a mrazák, kam se hrabe ta kupovaná

1. Jaké maso vybrat?

Samozřejmě nejlépe si pochutnáte na farmářském kuřeti v BIO kvalitě, ale ani maso ze supermarketu nemusí zklamat. V obchodech vybírejte přednostně kuřata českého původu, věnujte pozornost datu spotřeby a barvě kůže – ta by neměla být zcela bílá, ale příjemně narůžovělá.

Věnujte pozornost také stavu obalu, který nesmí být zapařený nebo poškozený. Pro opravdovou kulinářskou lahůdku se vyhněte mraženým kuřatům – pokud toužíte po dokonalém chuťovém zážitku, čerstvé kuře je jediná správná volba.

2. Co udělat před vložením kuřete do trouby?

Před samotným pečením dopřejte kuřeti čas na aklimatizaci při pokojové teplotě. Minimálně 30 minut, v ideálním případě však hodinu až dvě. Díky tomu maso při vložení do rozpálené trouby nezažije drastický teplotní šok, prohřeje se rovnoměrněji a výsledek bude mnohem šťavnatější.

Pečené kuře s kmínem
Čas přípravy: 1 hod 20 min Obtížnost: Snadný

Pečené kuře s kmínem

Připravte si s námi luxusní pečené kuře s křupavou kůrčičkou, jehož chuť vám utkví na jazyku ještě hodně dlouho. Příprava je navíc velmi jednoduchá a zvládnete ji hravě. Kuře podávejte ideálně s rýží.

Pečené kuře s kmínem

3. Proč maso osušit?

Nejprve kuře dokonale vysušte kuchyňskými papírovými utěrkami. Na povrchu i uvnitř. Při pečení platí, že čím je vzduch v troubě sušší, tím lépe se bude kuře propékat. Pokud byste jej neosušili, vlhkost by v troubě vytvořila nechtěnou páru.

4. Jak a čím kuře před pečením potřít?

Poté kuře potřete po celé ploše 2–3 lžícemi másla nebo sádla. Nejlepší je vetřít ho pod kůži, kterou je možné opatrně nadzvednout. A nezapomeňte trochu dát i do břišní dutiny. Máslo můžete rovnou smíchat se solí, pepřem a oblíbenými bylinkami a kořením. Pokud chcete kuře dietnější, klidně fázi s potíráním vynechte.

Svetlana Khutornaia / Shutterstock.com

5. Proč nešetřit solí?

Základem křupavé kůžičky je sůl, proto s ní nešetřete. Pokud máte více času, nasolte osušené kuře předem a nechte ho takto do druhého dne odležet v lednici. Bude potom ještě více křupavé a šťavnaté.

  • Kromě soli lze kuře dochutit kmínem, pepřem či bylinkami (např. tymiánem, šalvějí, bobkovým listem nebo rozmarýnem).
  • Někdo dává dovnitř snítky bylinek, kousek citronu, jablka nebo cibule.

6. Je třeba kuře svázat?

Jeden z nejdůležitějších kroků – svázané kuře bude mít kompaktnější tvar, bude se propékat rovnoměrněji a nebude se tolik vysušovat. Prsa se u něj totiž pečou rychleji než stehna. Kdyby k nim proudil horký vzduch i zespodu, skrze břišní dutinu, byla by příliš vysušená. Úplně postačí, pokud k sobě svážete překřížené konce stehen, aby se zakryla otevřená břišní dutina. Provázek volte z přírodního materiálu.

7. Jak dosáhnout nejlepšího propečení?

Nejlepšího propečení (a tím i chutě) dosáhnete, když budete kuře péct na mřížce, pod kterou umístíte pekáč, aby měl kam odkapávat výpek – dají se pořídit přímo i pekáče s mřížkou nebo roštem. Kuře by se zkrátka mělo co nejméně dotýkat dna pečicí nádoby a nemělo by ve výpeku plavat. Důvod je prostý. Bude se rovnoměrně propékat horkým vzduchem ze všech stran a budete mít více křupavé kůže. Při pečení ho také nikdy nezakrývejte.

Zapečené těstoviny s pórkem a kuřecím masem
Čas přípravy: 45 min Obtížnost: Snadný

Zapečené těstoviny s pórkem a kuřecím masem

Těstoviny s kuřecím masem a pórkem, zapečené v křupavé sýrové krustičce, skvěle poslouží jako rychlý oběd nebo večeře ve dnech, kdy není času nazbyt. Stačí jen orestovat kuřecí maso s pórkem, uvařit těstoviny a pak vše společně zapéct v troubě.

Zapečené těstoviny s pórkem a kuřecím masem

8. Jak dlouho péct a na kolik stupňů?

Kuře pečte pozvolna. Začněte na cca 180–190 °C asi 45 minut. Poté zvyšte teplotu na 200 °C a pečte do té doby, než bude kuře hotové a křupavé (cca další půl hodiny). Že je hotové, poznáte tak, že jde maso krásně od kosti.

Můžete zkušebně naříznout kousek stehna (ta se pečou vždy pomaleji, takže se řiďte jimi), případně podle rad našich babiček zkusit vykroutit celé stehno – pokud to jde hladce, je kuře hotové. Na pomoc si lze vzít také teploměr – bezpečná minimální teplota je 74 °C, ideálně kolem 75–80 °C.

Andrei Armiagov / Shutterstock.com

9. Proč neotevírat troubu?

Ačkoliv mnohé recepty radí podlévat a podlévat, jiní kuchaři zase nedají dopustit na pravidlo „ponechte kuře svému osudu a troubu neotvírejte“. Otevíráním totiž větráte a v troubě se vytváří kondenzovaná pára – a jak jsme již psali, čím sušší vzduch, tím lépe. Dodržíte-li všechny výše popsané body, kuře by se opravdu mělo krásně upéct samo, i bez podlévání a otevírání.

  • Pokud ale nedáte na podlévání dopustit, stačí, když tak učiníte párkrát až ve druhé polovině pečení.

10. Nechte kuřátko odstát

Po vytažení z trouby nechte pečené kuře ještě chvíli (10–15 minut) odstát při pokojové teplotě. Někdo ho na tuto dobu balí ještě do alobalu, aby všechna šťáva zůstala uvnitř.

Zdroje: Kupi.cz