Krásně propečené, na povrchu křupavé, uvnitř šťavnaté. Tak by se dalo popsat dokonale upečené kuře. Jeho příprava přitom nemusí být žádná věda – stačí dodržet 10 základních pravidel. Poradíme vám, jak upéct kuře co nejvíce rovnoměrně i zda je potírat máslem, nebo ne. S našimi praktickými tipy se vám pečené kuře vždy povede na jedničku.
Samozřejmě nejlépe si pochutnáte na farmářském kuřeti v BIO kvalitě, ale ani maso ze supermarketu nemusí být špatné. V obchodech vybírejte ideálně kuřata s českým původem, sledujte datum spotřeby a barvu kůže – neměla by být úplně bílá, nýbrž krásně narůžovělá.
Dávejte si také pozor na neporušenost obalu, který by rozhodně neměl být zapařený. K pečení se také nehodí kuřata mražená – tedy pokud si chcete opravdu pochutnat a upéct dokonalou lahůdku.
Před samotnou přípravou nechte kuře nějaký čas odležet při pokojové teplotě. Alespoň 30 minut, nejlépe však hodinu až dvě. Při vložení do trouby neutrpí tak velký teplotní šok, bude se propékat rovnoměrněji a bude šťavnatější.
Kuře na paprice – česká klasika, při které se dá využít celé kuře, případně jen kuřecí stehna. Na videu je podáváno s rýží, ale i s houskovým knedlíkem nebo těstovinami to bude velká paráda.
Nejprve kuře dokonale vysušte kuchyňskými papírovými utěrkami. Na povrchu i uvnitř. Při pečení platí, že čím je vzduch v troubě sušší, tím lépe se bude kuře propékat. Pokud byste jej neosušili, vlhkost by v troubě vytvořila nechtěnou páru.
Poté kuře potřete po celé ploše 2–3 lžícemi másla nebo sádla. Nejlepší je vetřít ho pod kůži, kterou je možné opatrně nadzvednout. A nezapomeňte trochu dát i do břišní dutiny. Máslo můžete rovnou smíchat se solí, pepřem a oblíbenými bylinkami a kořením. Pokud chcete kuře dietnější, klidně fázi s potíráním vynechte.
Základem křupavé kůžičky je sůl, proto s ní nešetřete. Pokud máte více času, nasolte osušené kuře předem a nechte ho takto do druhého dne odležet v lednici. Bude potom ještě více křupavé a šťavnaté.
Jeden z nejdůležitějších kroků – svázané kuře bude mít kompaktnější tvar, bude se propékat rovnoměrněji a nebude se tolik vysušovat. Prsa se u něj totiž pečou rychleji než stehna. Kdyby k nim proudil horký vzduch i zespodu, skrze břišní dutinu, byla by příliš vysušená. Úplně postačí, pokud k sobě svážete překřížené konce stehen, aby se zakryla otevřená břišní dutina. Provázek volte z přírodního materiálu.
Nejlepšího propečení (a tím i chutě) dosáhnete, když budete kuře péct na mřížce, pod kterou umístíte pekáč, aby měl kam odkapávat výpek – dají se pořídit přímo i pekáče s mřížkou nebo roštem. Kuře by se zkrátka mělo co nejméně dotýkat dna pečicí nádoby a nemělo by ve výpeku plavat. Důvod je prostý. Bude se rovnoměrně propékat horkým vzduchem ze všech stran a budete mít více křupavé kůže. Při pečení ho také nikdy nezakrývejte.
Tento recept na zeleninový salát s trhaným masem a vejcem je lehký, rychlý a neuvěřitelně dobrý. Křupavé lístky salátů a mix zeleniny v kombinaci s trhaným kuřecím masem, vajíčkem a avokádem vykouzlí dohromady naprosto dokonalý výsledek. A pokud zrovna nemáte chuť na kuřecí maso, vyzkoušejte místo něj tuňáka.
Kuře pečte pozvolna. Začněte na cca 180–190 °C asi 45 minut. Poté zvyšte teplotu na 200 °C a pečte do té doby, než bude kuře hotové a křupavé (cca další půl hodiny). Že je hotové, poznáte tak, že jde maso krásně od kosti.
Můžete zkušebně naříznout kousek stehna (ta se pečou vždy pomaleji, takže se řiďte jimi), případně podle rad našich babiček zkusit vykroutit celé stehno – pokud to jde hladce, je kuře hotové. Na pomoc si lze vzít také teploměr – bezpečná minimální teplota je 74 °C, ideálně kolem 75–80 °C.
Ačkoliv mnohé recepty radí podlévat a podlévat, jiní kuchaři zase nedají dopustit na pravidlo „ponechte kuře svému osudu a troubu neotvírejte“. Otevíráním totiž větráte a v troubě se vytváří kondenzovaná pára – a jak jsme již psali, čím sušší vzduch, tím lépe. Dodržíte-li všechny výše popsané body, kuře by se opravdu mělo krásně upéct samo, i bez podlévání a otevírání.
Po vytažení z trouby nechte pečené kuře ještě chvíli (10–15 minut) odstát při pokojové teplotě. Někdo ho na tuto dobu balí ještě do alobalu, aby všechna šťáva zůstala uvnitř.
Zdroje: Kuchařka pro dceru, Foodora