Pokud budete jíst pravidelně jablko denně, vyhne se vám každá nemoc. Zní to přehnaně? Možná ano, ale jedno je jisté – jablka mají spoustu zdraví prospěšných látek a pomohou nám vyřešit některé zdravotní potíže. A ještě k tomu nebývá problém je u nás sehnat.
Jablka obsahují pektin a velké množství vlákniny – obě tyto látky umí divy s naší trávicí soustavou. V případě průjmového onemocnění stolici zahustí a při zácpě nám pomohou se snadnějším vyprazdňováním.
Jedno jablko denně vám pomůže pokrýt značnou část doporučeného příjmu vlákniny – a té má Středoevropan ve svém jídelníčku zpravidla žalostně málo.
Kupte se slevou Jablka Golden Delicious.
V jednom zralém jablku může být až deset miligramů vitaminu C – a jak je známo, právě vitamin C je jeden z nejsilnějších antioxidantů, které nám pomáhají v boji s volnými radikály. Céčko také umí zpevnit cévní stěnu a vstupuje do řady biologických procesů.
Jablka obsahují vlákninu, která nás přirozeně zasytí – a přestože v nich jsou jednoduché cukry, při rozumné porci po nich nebudete přibírat. Vláknina a pektin ve střevě nabobtnají a dodají vám pocit sytosti, takže nesníte velké množství jídla. Mají také relativně nízký glykemický index, cukry z nich se uvolňují o něco pomaleji a my se cítíme déle najedení.
Nejen v létě potřebujeme hodně pít, dodržování pitného režimu však může být pro ledaskoho problém. Řešením je vodu jednoduše „sníst“ – ovoce a zelenina obsahují velké množství vody, která se také započítává do denního příjmu tekutin. Konzumací jablka ke svačině tudíž zároveň dodáte svému tělu vodu obohacenou o spoustu vitaminů.
V současnosti se navrací trend domácích potravin, které konzumujeme v době jejich zralosti. Ovoce dovezené přes půl světa bylo utrženo nedozrálé a neposkytne nám tolik živin, pro lokální produkty to ovšem neplatí. A nákupem jablek navíc můžeme podpořit místní farmáře a menší pěstitele.
Indické umění zdraví ájurvéda doporučuje dušená jablka se skořicí a badyánem jako univerzální lék na spoustu onemocnění. V kombinaci s kořením se jablka stanou ještě koncentrovanějším zdrojem prospěšných látek a dodáme jim více chuti. Známý léčitel Sebastian Kneipp dokonce doporučoval konzumovat jablka při onemocnění krve.
Jablko je velmi všestranné, dá se jíst syrové i tepelně upravené. Oblíbená jsou pak především ve sladkých receptech – díky jablku nastrouhanému v těstě bude buchta vláčnější, kompot, dětská přesnídávka či povidla se jím pak dobře zakonzervují. Použít je ale lze i na zajímavou ostrou omáčku k masu.
Kupte se slevou Mošt jablečný.
Dokonce i slupky z jablek lze skvěle využít a není třeba je vyhazovat – můžete si z nich udělat například domácí jablečný ocet, který je skvělý na pročištění organismu, nebo si z nich uvařit domácí ovocný čaj. Úplně nejlepší je však jablko sníst celé i se slupkou, protože se pod ní ukrývá nejvíce vitaminů.
Konzumace jablek je samozřejmě prospěšná, váš špatný životní styl nicméně nespasí. Pokud kouříte, pijete alkohol, jste obézní a nemáte pravidelný pohyb, jedním jablkem denně se určitě nezachráníte.