Leží vám v ledničce zakysaná smetana a vy přemýšlíte, jak ji co nejlépe využít v kuchyni? Nezoufejte, možností je spousta! Zakysaná smetana je skvělým pomocníkem při přípravě lahodných slaných i sladkých jídel. Nechte se inspirovat našimi recepty a objevte všestrannost této chutné suroviny. Uvidíte, že se zakysaná smetana stane nepostradatelnou součástí vašeho vaření.
Zakysaná smetana není nic jiného než mléčný výrobek, který prošel fermentací – a to díky bakteriím mléčného kvašení. Je chutná, jemná, mírně nakyslá a hutná – a je naprosto perfektním pomocníkem při vytváření delikátních pokrmů. Dochází vám nápady, co vařit? Tady máte pár neotřelých receptů, které osvěží rodinné stolování. Sladké i slané.
Že si kombinaci těstovin a zakysané smetany neumíte představit? Tak se nechte příjemně překvapit a uvařte si tyto lahodné smetanové špagety. Potřebujete:
Těstoviny uvařte dle návodu. Zatímco se vaří, rozpalte pánev s olejem, lehce osmahněte česnek, nechte jej rozvonět a přidejte špetku muškátového oříšku. V hrnečku si rozmíchejte trochu vody z těstovin se zakysanou smetanou a směs poté promíchejte přímo na pánvi s česnekem a krátce ji povařte. Přidejte těstoviny, šunku a promíchejte. Nakonec už stačí jen podávat – jak jinak, než zasypané sýrem. Tu krémovou chuť si zamilujete!
Jen pár ingrediencí potřebujete, abyste připravili zajímavou chuťovku pro sebe i blízké – těšit se můžete na spojení brambor, šunky a sýra. A samozřejmě zakysaného krému. Připravte si:
Brambory nemusíte loupat – pouze je důkladně očistěte a nakrájejte na tenké plátky, kolečka. Poklaďte je na plech vyložený pečicím papírem, osolte, okořeňte a zakápněte olejem. Pečte je ve vyhřáté troubě zhruba 10 až 15 minut. Mezitím smíchejte zakysanou smetanu s česnekem a jarní cibulkou, případně solí a pepřem.
Brambory vyndejte z trouby a jakmile mírně vychladnou, je čas je ozdobit. Potřete je zakysanou smetanou, zasypejte strouhaným sýrem a nakrájenou šunkou či slaninou. Pečte ještě 5 minut a máte hotovo.
Víte, že když do smetany ke šlehání přidáte zakysanou smetanu, během krátké chvilky vznikne nadýchaný krém? Pokud máte při ruce zakysanou smetanu a šlehačku, smíchejte je a krátce prošlehejte. Hutný krém lze ochutit dle preferencí, hustotu si udrží i po několik dní – osvěžit tak můžete třeba váš oblíbený koláč nebo populární brownies.
Kdo by neznal sušenkový nepečený dezert, který hravě připravíte i tehdy, když váš trápí nedostatek času? Lahodný a jemný dezert ke kávě potěší všechny, kdo mají rádi sladké. Potřebujete:
Jak jednoduché – prostě jen popadněte menší hranatou nádobku a její dno poklaďte sušenkami. Střídejte vrstvy – tedy sušenkové dno zalijte oslazenou zakysanou smetanou, následně zase klaďte sušenky, poté nakrájené jahody, smetanu a zase sušenky – a tak pokračujte. A aby to nebyla nuda, můžete část krému obarvit kakaem. A že nemáte při ruce sušenky? Použít jdou také cukrářské piškoty. Tak jako tak se po jednoduchém dezertu hned zapráší.
Hodí se k masu, ale třeba i k pečeným bramborám. Když do zakysané smetany přidáte půl lžičky dijonské hořčice, lžičku medu, stroužek česneku a sůl s pepřem, vznikne vám jemný hořčicovo-medový dip.
Nebo máte rádi nivu? Tak to nastrouhejte kousek tohoto sýra a smíchejte jej rovněž s kelímkem zakysané smetany a špetkou pepře. A nakonec vám jistě zachutná i svěží dip ve stylu guacamole – zakysanou smetanu smíchejte s rozmačkaným avokádem, nakrájenou cibulí a rajčetem. Přidejte špetku česneku, citronové šťávy, osolte, opepřete a podávejte.
Ta pravá pochoutka nejen pro naše nejmenší. Pokud máte chuť na vydatnou svačinku, nebo se stravujete low carb, případně prostě jen chcete udělat radost dětem, pak je čas na domácí čokoládový termix. Potřebujete:
Čokoládu nalámejte a nechte ji pomalu rozpouštět ve vodní lázni. Jakmile se rozpustí, vymíchejte ji se zakysanou smetanou. Nakonec ještě dobře vyšlehejte s tvarohem a oslaďte tak, jak máte rádi. Termix podávejte chlazený. A nechte si chutnat, ať už vyzkoušíte kterýkoli z našich receptů.
Zdroje: Kupi, Vychytávkov