Ať už trpíte intolerancí na laktózu nebo lepek, jste vegetariáni či vegani, nebo vám rostlinná mléka zkrátka chutnají, jejich domácí výroba je velice snadná a v porovnání s kupovanými výrobky mnohem levnější. Díky ořechům také obsahují řadu cenných živin, jsou snadněji stravitelná a obsahují méně tuků a kalorií než ta kravská. Máme pro vás recept, jak si ořechové mléko doma vyrobit, i užitečné tipy, které se vám budou při jeho výrobě hodit.
Důvodů je hned několik, především co se ceny a složení týče.
Domácí rostlinná mléka vás vyjdou mnohem levněji než kupovaná, která bývají poměrně drahá. U těch ořechových, vlastnoručně vyrobených navíc můžete využít zbytky ořechů při pečení nebo při přípravě kaší a dezertů, takže nebudete muset nic vyhazovat.
Mléka z obchodů bývají často uměle doslazovaná (a přeslazená) nebo zahušťovaná. Při domácí výrobě budete mít přehled o jejich složení a chuti. A jelikož je výroba tak snadná, lze si mléko připravovat stále dokola – a to i takové druhy, které nebývají běžně na trhu k dostání, například mléko z vlašských ořechů nebo kešu.
Kupte se slevou Rostlinné nápoje Alpro.
K domácí výrobě budete potřebovat pouze výkonný mixér (lepší je klasický oproti tyčovému, použít lze však oba) a plátýnko (nejlepší je čistá bavlněná tkanina), přes které budete mléko cedit. Koupit se dá i speciální textilní sáček na výrobu rostlinných mlék, jehož cena začíná na internetu na necelých 60 korunách.
Pokud se plánujete do výroby pustit ve větším, dají se pořídit i užitečné vychytávky, které vám s přípravou pomohou.
Na 1 litr vody budete vždy potřebovat cca 150 g jader ořechů podle vlastní chuti, například mandlí, lískových ořechů nebo vlašských ořechů. Kdyby se vám zdálo mléko mdlé, můžete množství ořechů i přidat a naopak. Mandle, lískové nebo vlašské ořechy neloupejte ze slupky.
Základem pro výrobu jsou namočené ořechy – v nádobě je zalijte vodou, aby byla hladina pár centimetrů nad nimi, a nechte minimálně 8 hodin odležet v lednici, ideálně přes noc. Pokud nemáte tolik časů, můžete si odmáčení urychlit tím, že ořechy ponoříte do teplejší vody – nejméně ale na 2 hodiny. V takovém případě však musíte počítat s méně výraznou chutí a ořechy se budou hůře mixovat.
Zdroj: Elle, Tchibo blog, Zdravavyziva.cz, Zalepsizivot.cz