Pokud do svého jídelníčku rádi zařazujete super zdravé, netradiční potraviny, pak by canihua rozhodně neměla uniknout vaší pozornosti. Tato příbuzná známé quinoy je plná bílkovin a aminokyselin, a navíc je zcela bezlepková. Pomáhá s hubnutím i trávením a díky své neutrální chuti je skvělá naslano i nasladko. Jaké jsou její další výhody a co všechno z ní lze připravovat?
Canihua neboli kaniwa (merlík bledý) je bezlepková obilovina, která pochází z Peru. Roste na vysoko položených pláních pohoří And, kde je úrodná půda bohatá na živiny, které canihua vstřebává.
Svou chutí, složením a využitím v kuchyni je podobná příbuzné quinoe (merlíku chilskému), její drobná zrníčka mají ale nejčastěji hnědou nebo černou barvu. Jedná se o všestrannou superpotravinu s významnými nutričními hodnotami.
Canihua obsahuje plno bílkovin (až 20 %) v zastoupení všech osmi esenciálních aminokyselin, které naše tělo neumí samo vytvářet, a je proto nutné přijímat je z potravy. Nad ostatními obilninami vyniká především velkým množstvím lysinu.
Lysin je aminokyselina důležitá pro budování svalové hmoty, pro tvorbu kolagenu, posilování kostí, chrupavek a kloubních spojů. Urychluje hojení ran a podporuje přirozenou imunitu. Příznivě působí také při cukrovce nebo trávicích obtíží, a kromě zdravotního stavu zlepšuje i naši duševní aktivitu, zmírňuje stres a napětí.
Má velice nízký glykemický index a je bohatým zdrojem vlákniny rozpustné ve vodě, čímž prospívá našemu zažívání, zahání chuť na sladké a cítíme se po ní více a déle sytí. Díky tomu je velice vhodná při hubnutí.
V canihue najdeme také významné množství nenasycených tuků, které pomáhají eliminovat špatný cholesterol v krvi, a tím předcházet srdečním onemocněním a vysokému tlaku.
Kupte se slevou Krůtí prsa.
Z vitamínů stojí za zmínku komplex vitamínů B a E (díky jeho vysokému obsahu je navíc canihua odolnější proti žluknutí a vydrží déle skladovaná) a dále také kyselina listová, vápník, fosfor, zinek, draslík a velké množství železa. Už 100 g zrn canihuy obsahuje 60 % denní dávky železa, což je asi čtyřikrát více, než má quinoa. V neposlední řadě je dobrým zdrojem flavonoidů, které jsou známým antioxidantem.
Vaří se podobně jako rýže, tedy v poměru 1 díl canihuy na 2 díly vody asi 15–20 minut. Na rozdíl od quinoy navíc neobsahuje tzv. saponiny, takže se nemusí proplachovat a je snadnější a rychlejší na přípravu.
Po uvaření má všestranné využití v teplé i studené kuchyni a dá se jíst naslano i nasladko. Má příjemnou neutrální chuť, která je lehce nasládlá s jemným nádechem oříšků nebo máku. A jelikož je přirozené bezlepková, své využití najde mimo jiné ve vegetariánské a veganské kuchyni či v dietním jídelníčku při hubnutí.
Kupte se slevou Kuskus celozrnný bio Nature's Promise.
Kupte se slevou Javorový sirup Carters.