Existuje řada potravin, které jsou sice zdravé, ale obsahují vysoké množství kalorií. Často bychom to do nich však neřekli, takže si jich i při dietě dopřáváme velké množství a naše váha pak ne a ne klesnout. Několik těch nejvýznamnějších vám představíme a poradíme, jak k nim vhodně přistupovat.
Přestože jsou oříšky a semínka skvělým zdrojem zdravých tuků, s jejich množstvím se to nesmí přehánět. Hrstka oříšků totiž může být po kalorické stránce stejně vydatná jako vaše snídaně.
Obzvlášť si dejte pozor na oříšky a semínka pražené a solené. Po této úpravě rostou kalorie opravdu hodně vysoko, navíc už nejsou ani příliš zdravé.
Oříšková másla jsou stále více oblíbená a nechybí v kuchyni snad nikomu, kdo se chce stravovat zdravě. Jsou skvělá na pečení, do ovesných kaší i samotná. Problémem je, že mizí až příliš rychle – a přitom jedna lžička (cca 30 g) například arašídového másla představuje zhruba 180 kcal.
Vyhněte se proto jejich ujídání během dne, když vás honí mlsná. Na druhou stranu je pořád lepší si dát lžičku zdravého oříškového másla než nezdravou tyčinku plnou cukru.
Stejně jako oříšky se i sušené ovoce může zdát jako zdravé mlsání. Kvůli odstranění vody má ovšem ovoce sušené výrazně vyšší energetickou hodnotu na 100 g než ovoce čerstvé v tom samém množství. Pro srovnání – sušené jahody mají na 100 g cca 1 500 kJ, zatímco čerstvé 175 kJ.
Častým problémem také je, že se toto ovoce kvůli konzervaci často doslazuje – mnohdy tedy obsahuje až 3krát více cukru než ovoce čerstvé.
Objevte na podzim netradiční mandlovo-kokosové smoothie. Tato verze smoothie je skvělá jako dezert. Jelikož je však z mandlí, kakaových bobů a kokosu, načerpáte z ní zdravé tuky a bílkoviny, díky čemuž si ji můžete dopřát bez pocitu viny.
Mnoho lidí sáhne při snaze jíst zdravě a shodit nějaké to kilo po ovocném smoothie. Ačkoliv jsou tyto nápoje zdravé a plné vitamínů, obsahují také spoustu cukru. Rozmixovaného ovoce v podobě drinku navíc sníte mnohem větší množství, než kdybyste ho jedli celé.
Lepší je vyhnout se těm kupovaným, která mohou být ještě doslazovaná. Ideální variantou jsou domácí zeleninová smoothie, která obsahují cukru minimálně, pokud si je nepřislazujete.
Jsou zdravé, chutné, nicméně také hodně tučné. Obecně platí pravidlo, že čím více tuku sýr obsahuje, tím lépe chutná. Mezi nejtučnější patří tvrdé sýry, jako je parmazán. Až 65 % tuku v sušině má také mascarpone a 55 % například hermelín. Těm je tedy lepší se při hubnutí úplně vyhnout.
Naopak nejméně tuku najdete v těch, kterým se říká čerstvé. Jsou to například cottage či ricotta a mají okolo 15 % tuku v sušině. Během hubnutí se nemusíte vyhýbat ovšem ani klasickému 30% eidamu.
Ačkoliv je označováno za zeleninu, jedná se o živinami nabité ovoce. Kvůli vysokému obsahu kalorií a tuků by avokádo mohlo být mylně považováno za nezdravé, jeho tuky jsou ale naopak velmi zdravé a po malém množství kvůli němu určitě neztloustnete.
Přestože tyto potravinu obsahují i v malém množství spoustu kalorií, rozhodně není potřeba je při redukci váhy zcela vyřazovat. Je však dobré hlídat si jejich množství a jíst je vědomě.
Kaloricky vydatné potraviny je lepší dávat si spíše přes den, zejména ráno. Mají totiž velký sytící efekt a dodají nám energii, kterou v pozdních hodinách už nepotřebujeme. Navíc je v průběhu dne dokážeme spálit, takže nebudou narušovat náš spánek, během kterého potřebuje tělo odpočívat, ne trávit.
Jedinou správnou cestou k redukci vaší váhy nejsou nesmyslné diety, nýbrž kalorický deficit – tedy přijmout méně kalorií, než je tělo schopno spotřebovat. Jaký by měl být právě váš příjem, si spočítáte pomocí speciálních tabulek či kalkulaček běžně dostupných na internetu.
Abyste měli příjem kalorií pod kontrolou, je třeba si jednotlivé potraviny vážit a kalorie si spočítat. Balené potraviny mají energetické údaje na obalu, u těch nebalených vám pomohou kalorické tabulky. Bez kuchyňské váhy se každopádně neobejdete.
Zdroje: healthline.com, webmd.com, healthline.com, webmd.com, healthline.com, healthline.com