Kávu s sebou vám v kavárnách sice udělají, ale není nadto si ji vypít v klidu, v sedě a z hrnku. Vychutnat si oblíbenou kávu pohodlně z domova nemusí být až tak velký problém, jak se může zdát. S těmito způsoby přípravy to navíc zvládnete i bez automatického kávovaru – a to oceníte jak vy, tak i vaše návštěvy.
Pokud nemáte doma automatický kávovar na espressové nápoje, chuťově nejblíž se jim podobá káva připravená v moka konvičce. Ta využívá k přípravě nápoje, stejně jako automatický kávovar, vysoký tlak – u konvičky je ovšem o něco nižší, a proto je káva z ní někde na půl cesty mezi espressem a kávou z překapávače.
Kupte se slevou Kapsle Tassimo Jacobs.
Moka konvičku koupíte v několika velikostech – v nejmenších uvaříte jen jeden šálek, v těch větších klidně čtyři kávy najednou. Na výběr jsou nerezová nebo hliníková provedení v různých designech a barvách. Ale pozor, hliníková nesmí do myčky!
Možná vám filtrovaná káva připadá jako podřadný způsob přípravy, to však není pravda. V současnosti existuje několik různých způsobů, jak si ji připravit. Nejběžnější jsou různé překapávače nebo pouhé přecezení přes filtr. Pokud si ovšem chcete připravovat filtrovanou kávu stylově, máte hned několik možností.
Kupte se slevou Mletá káva Standard Jihlavanka.
Jednou z nich je chemex, což je skleněná nádoba, která na první pohled může působit jako přesýpací hodiny. Káva zde standardně protéká přes sítko, ale chemex není jen o její přípravě – je to zároveň i designový doplněk, který se bude ve vaší domácnosti vyjímat!
Velmi praktický je také french press – nádoba s velmi jemným sítkem, které při stlačení udrží veškerou sedlinu na dně. French press může být obyčejný, plastový, investovat nicméně můžete i do luxusního kovu či mědi. Levnější varianty s vámi navíc mohou vyrazit i na cesty, s dostatkem horké vody si tak budete moci skvělou kávu vychutnat kdekoliv.
Při přípravě kávy z vacuum potu čili kávového sifonu si budete připadat jako skutečný chemik. Kahanem totiž v baňce ohříváte vodu, která se mění na páru a vzlíná přes filtr do horní nádoby, kde se po vychladnutí opět změní na vodu. Jde o stejný princip jako u moka konvičky nebo french pressu, avšak jednoznačně působí mnohem stylověji!
Při různých přípravách kávy zjistíte, že z různých přístrojů chutná jinak. Jinými slovy vaše oblíbená značka vám možná při jiném způsobu přípravy tak nezachutná. Nic se neděje, postavte se k tomu jako k výzvě a experimentujte.
Obecně také platí, že čím delší je extrakce kávy, tím hruběji by měla být mletá. Na turka se mele úplně na pudr, na espresso by měla být o něco hrubší, stejně jako na moka konvičku. Na zmíněný chemex nebo french press by pak měla být zrníčka mletá nahrubo, velikostně podobná krystalovému cukru.
Dokonale napěněné mléko nemusí být jen výsadou baristů – vykouzlit jej lze úplně jednoduše i díky domácím napěňovačům. Ty nejobyčejnější stojí ani ne sto korun, jsou na baterky a vypadají jako malé šlehače.
Větší pěniče mohou být ruční nebo elektrické a napění mléko během několika sekund. A dobrý tip máme i pro majitele french pressu – i přes jeho jemné sítko totiž mléko napěníte, a nepotřebujete tak kupovat žádný další přístroj navíc.