Už vás nebaví stále dokola připravovat k snídani obyčejnou omeletu nebo míchaná vejce? Pak je čas vnést do vaší ranní rutiny trochu kreativity a nových chutí! Vyzkoušejte naše 3 netradiční recepty z vajec – slané muffiny se zeleninou, sladkou kokosovou variantu nebo zapečená vejce s camembertem. Uvidíte, že snídaně pro vás začnou být zase potěšením a dodají vám energii na celé dopoledne. Tak hurá do kuchyně experimentovat!
Vejce jsou ideální složkou kvalitní snídaně. Ptáte se proč? Na rozdíl od sacharidové snídaně nezpůsobují rychlý návrat hladu a energii vám zaručí klidně na celé hodiny. Při snídani bohaté na sacharidy se totiž vyplavuje inzulín a glukóza a tělo nespaluje vlastní tuky, ale pro energii sahá právě do přijatého jídla.
Při snížení sacharidů ovšem tělo nemá kde brát energii, a proto sahá do vlastních zásob tuku – ubere tudíž tam, kde je tuk nadbytečný. Díky tomu je ideální snídaně ta, která je bohatá také na bílkoviny – nejen, že vás zasytí a nepřipraví vás o svalovou hmotu, ale naopak pomůže ztenčit nějaké ty tukové zásoby. Prostě a jednoduše: dejte si k snídaní namísto ovesné kaše vejce.
Velmi zajímavou a chutnou snídaní mohou být vaječné muffiny. Neobsahují mouku, jelikož jde v podstatě o rychlá vejce zapečená ve formě na muffiny. Výhoda? Přidejte, na co právě máte chuť!
Vejce rozmíchejte se solí a pepřem a poté si vyberte ze dvou možností – buď smíchejte všechny suroviny (zeleninu a vejce), nebo si část vajec odložte a smíchejte je jen s částí ingrediencí – připravíte tak naráz různé druhy muffinů. Třeba s rajčaty, špenátem a mozzarellou nebo s paprikou, žampiony, slaninou a čedarem. A jak na to? Naplněnou, předem vymazanou formu vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a vaječné muffiny pečte 20 minut. Kromě snídaně je to také skvělá svačina na cesty!
Nabízí se také sladká varianta. Zcela bez lepku a taková, na které si pochutnají nejen milovníci kokosu. Tyhle muffiny lze připravit s medem, ale i bez něj – využít můžete sladidlo, které vyhovuje vám i vašim chuťovým pohárkům. Jak na ně?
Všechny ingredience důkladně promíchejte a těsto přelijte do předem vymazaných forem na muffiny. Troubu předehřejte na 180 °C a muffiny v ní pečte 20 až 25 minut. Po upečení jsou tak akorát vláčné, šťavnaté a ideální třeba k ranní kávě. Ozdobte je oblíbeným ovocem a jogurtem a je to: božská snídaně je na světě!
Zapečená vajíčka s balkánským sýrem skvěle chutnají a navíc dodají tělu spoustu energie. Jde tedy o ideální jídlo ke snídani nebo když potřebujete rychlou večeři, protože příprava zabere jen chvilinku času.
Vejce Benedikt s holandskou omáčkou je luxusní jídlo, které patří do snídaňového amerického menu. I když se může zdát, že se jedná o složitý pokrm, příprava není vůbec těžká. Stačí znát dva fígly na to, jak si usnadnit přípravu ztracených vajec a holandské omáčky.
Hledáte způsob, jak zužitkovat vařená vejce z Velikonoc nebo se vám jen doma nahromadilo víc vajíček? Skotská vejce jsou skvělý recept, jak je zužitkovat. Uvařená vejce totiž stačí obalit do masové směsi a usmažit. Chutnají výborně. Doporučujeme si k nim připravit ještě jogurtový dip, ať je chuťový zážitek naprosto dokonalý.
Tak na této snídani si zaručeně pochutnají milovníci sýra, bylinek a schwarzwaldské šunky. Stačí pár surovin a vydatná snídaně je na světě.
Na 4 porce si připravte:
Postup:
Zdroj: Kupi