Přestože nákup potravin tvoří značnou část výdajů každé domácnosti, končí spousta jídla místo na talíři v koši. Některé potraviny se prostě zkazí dřív, než je stihneme zužitkovat – což je škoda ekonomická i ekologická. Plýtvání přitom můžeme výrazně omezit už jen vhodně nastavenou teplotou v lednici nebo správným skladováním. Jak na to?
Možná si myslíte, že v ledničce stačí nastavit pouze doporučenou teplotu, i vlhkost je však důležitým faktorem ovlivňujícím trvanlivost potravin. Největší vlhkost potřebuje ovoce a zelenina (až 95 %), masu stačí o něco méně (jen 85–90 %) a nejméně vlhka vyžadují mléčné výrobky (vystačí si se 75% vlhkostí).
Správné uspořádání potravin v lednici je nejen přehlednější, ale také lepší z hlediska trvanlivosti. Nejvyšší vlhkost je v přihrádkách na zeleninu nebo těsně nad ní – zde tedy skladujte zeleninu, ovoce a nad nimi maso. Některé lednice mají dokonce box na maso a nastavitelnou vlhkost pro jednotlivé přihrádky.
Nad maso patří šunky a uzeniny, úplně nahoru byste pak měli dát mléčné výrobky a hotová jídla. Maso a mléčné výrobky by spolu navíc ideálně neměly přijít do styku, ukládejte je proto co nejdále od sebe.
Ve dveřích lednice je místo pro vajíčka, otevřené marmelády a krabičku s máslem nebo margarínem. Vejce dejte do speciálních držáků do nejvyšší přihrádky dveří, nenechávejte je v kartonovém obalu, který může být kontaminován bakteriemi.
Každý miluje krabičky – všechno je s nimi hezčí, přehlednější a navíc taky trvanlivější. Potraviny uchovávejte v adekvátně velkých dózách, jeden plátek sýra v obří krabičce vám určitě oschne, pokud jej nezabalíte do potravinové fólie.
Hotová jídla dávejte do lednice vychladlá a s pokličkou – můžete je přemístit do krabičky nebo sklenice, praktičtější je ovšem nechat je v hrnci. Uvařené těstoviny či rýži naopak přesypte do přiměřeně velké dózy, v níž vydrží déle čerstvé a neoschnou.
Tip: Porozhlédnout se po dózách do své domácnosti můžete třeba u Tescomy, Orionu nebo v IKEA.
Zdroj: Kupi, Bezpečnost potravin