Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Zdravá pizza bez lepku: Vyzkoušejte batátovou nebo květákovou

Nataliya Arzamasova / Shutterstock.com

Máte chuť na pizzu, ale nechcete hřešit? Jde to i jinak! Inspirujte se našimi recepty na fit pizzu a pochutnejte si na své oblíbené dobrotě, ovšem bez pocitu provinění. Je čas na pizza večer!

Přečtěte si také

Polévka je grunt! Uvařte si „tekuté zlato“, které dodá tělu sílu bojovat proti bacilům

Pizza je oblíbená pochoutka – snese vše, co máte rádi. Když ale připravíte tak trochu jiné těsto, může se jednat o zdravou a výživnou večeři. Vyzkoušejte třeba zajímavé variace na pizzu bez mouky, která je vhodná i pro bezlepkáře.

Květáková pizza s rajčatovou salsou

Květáková pizza je oblíbenou alternativou pro všechny, kdo se vyhýbají lepku a sacharidům. Low carb pizza však může být i chutná – přesvědčíte se? Potřebujete:

  • střední květák
  • 3 vejce
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžičku oregana
  • špetku soli
  • 2 lžíce lněného semínka
  • 1/2 cibule
  • plechovku rajčat
  • 1 lžíci rajčatového protlaku
  • sůl a čerstvě namletý pepř

Zatímco si předehřejete troubu na 190 °C, připravte si těsto – z rozmixovaného, vařeného květáku, vajec, lžíce olivového oleje, špetky oregana, soli, pepře a lněného semínka. Směs důkladně rozmixujte a na plech vyložený pečicím papírem klaďte těsto – lžicí do tvaru 4 menších pizza plátů.

Ještě než je dáte péci, připravte si rajčatové sugo – osmahněte cibulku, přidejte rajčata, protlak, oregano a koření dle chuti. Prohřátou omáčkou potřete připravené pizzy a pečte je zhruba 20 minut. Poté je vyndejte a poklaďte na ně oblíbené suroviny – od šunky po mozzarellu. Nakonec pečte ještě zhruba 10 minut... a je to!

Kam skočit pro květák v akci?

Kupte se slevou Květák.

Porovnat slevy

Batátová pochoutka

Také ze sladkých brambor můžete vykouzlit nebezpečně dobrou pizzu. Sladkou chuť batátů zjemní česnek – a nakonec těsto obložíte vším, čím chcete. Připravte si:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 1 batát
  • 200 g špaldové mouky
  • rajský protlak
  • špetku oregana

Vařený, nakrájený batát rozmačkejte na kaši, přidejte špetku soli, lžíci olivového oleje a špaldovou mouku. Těsto vyválejte a vytvarujte pizzu. Tu předpečte v troubě na 180 °C, stačí vám 10 minut. Mezitím umíchejte omáčku – smíchejte rajčatový protlak, lžíci olivového oleje, česnek a oregano. Předpečené těsto potřete, poklaďte oblíbenými ingrediencemi a pečte ještě 15 minut.

Tip: S praktickými struhadly se zásobníkem HANDY X-sharp bude strouhání hračka – a to nejen v případě přípravy sýru na pizzu! Struhadla jsou opatřená protiskluzovou podložkou a díky zásobníku nehrozí nepořádek. Ve 4 provedeních je najdete v prodejnách Tescoma. Obdobné vychytávky pak často naleznete i v obchodech Lidl, Tchibo či IKEA.

Alphonsine Sabine / Shutterstock.com

Lahodné sýrové těsto

A jaký je náš poslední recept na pizzu? Nízkosacharidový a sýrový. Fathead pizza neobsahuje lepek, ale chutná výborně. Potřebujete:

  • 1/2 šálku strouhaného sýru
  • 1/2 šálku mandlové mouky
  • 2 lžíce ricotty
  • 1 vejce
  • rajčatový protlak
  • 2 stroužky česneku
  • bylinky (bazalka, italské koření)
Dopřejte si pravou chuť Itálie

Strouhaný sýr (třeba strouhanou tuhou mozzarellu) smíchejte s ricottou, mandlovou moukou a vejcem. Těsto lehce vyválejte a pečte na 220 °C, 6 až 10 minut dozlatova. Zatímco se pizza peče, připravte sugo – povařte protlak s česnekem a bylinkami. Jakmile bude těsto připravené, potřete pizzu sugem a přidejte dobroty dle chuti. Nakonec můžete podávat – přejeme dobrou chuť!