Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Sýr čedar: Jak poznat v obchodě ten opravdu kvalitní od laciné náhražky? Cena nerozhoduje

sweet marshmallow / Shutterstock.com

Věděli jste, že čedar je tím vůbec nejrozšířenějším druhem sýra na světě? Je tomu tak díky anglickým mořeplavcům, kteří si jeho kusy o váze téměř třiceti kil vozili na svých lodích – v době kolonizace se tak dostal do Ameriky, Austrálie či na jih Afriky. Jeho masové rozšíření má ale i svá negativa, ne všechny čedary jsou totiž stejně kvalitní jako originál. Jak poznat dobrý čedar od toho špatného?

Přečtěte si také

The Cherry Chocolate hair je vlasovým trendem podzimu 2024. Je nadčasový, univerzální a šik

Jak vlastně chutná pravý čedar?

Čedar je polotvrdý sýr s tuhou konzistencí z kravského mléka, který se při tlaku správně nesmí ohnout, nebo dokonce rozdrobit. V závislosti na druhu zraje tři měsíce až dva roky – mladé sýry jsou jemné a je v nich cítit náznak sladkosti a jemné tóny ořechů, s rostoucím stářím však sladkost nahrazuje kyselé aroma.

  • Zralé sýry v sobě mohou mít krystalky vysráženého kaseinu, který může i křupat – opravdu vyzrálý sýr jich může mít i veliké množství.
  • Není to ale žádná závada, tato sražená mléčná bílkovina se totiž v mléku běžně nachází.
Pohlídejte si chuť čedaru v akci

Za originálem musíte do Anglie

Čedar je doma v Anglii ve vesničce Cheddar v hrabství Somerset – v jejím okolí se pak nachází několik jeskyní, kde originální čedar zraje zabalený do plátna. První zmínka o jeho výrobě se datuje kolem roku 1 200 n. l., do Británie ho však možná původně přinesli Římané. Přesný původ nikdo nezná.

Ve světě je název čedar běžně používán, protože sýr nemá chráněné označení původu. V roce 2007 ovšem vzniklo označení „West Country Farmhouse Cheddar“, kterým se mohou pyšnit pouze sýry vyrobené z místního mléka.

Canva

Jaký čedar si lze koupit v obchodě?

Originální anglický čedar v České republice koupíte spíše výjimečně – setkáte se s ním ve specializovaných prodejnách lahůdek. Na jaké různé druhy a varianty lze narazit?

  • Čedar s označením mild je mladý, vyznačuje se jemnou chutí a hodí se do jemných sýrových omáček.
  • Matured čedar už je o něco vyzrálejší, má nakyslou chuť a pronikavou vůni.
  • Extra vyzrálý čedar s výraznou chutí a vůní koupíte pod označením extra matured.

Na pultech jsou taktéž k vidění různě barevné varianty čedaru – originál má lehce nažloutlou barvu, která může na první pohled působit poněkud špinavým dojmem. Žlutý coloured čedar je pak obarvený annattem, což je přírodní barvivo z keře oreláníku.

  • Sýr čedar se prodává i v ochucených variantách. Oblíbenými přísadami jsou kmín, česnek, různé bylinky nebo zelenina, či dokonce pivo.

Další sýry podobné čedaru

Nejbližším příbuzným čedaru je Red Leicester, který vzniká podobným technologickým postupem a přidává se do něj i barvivo annatto. Na rozdíl od klasického čedaru zraje kratší dobu, díky čemuž má sladší chuť a je drobivý. Na našem trhu často dochází k záměně těchto dvou rozdílných výrobků.

Americkou obdobou je potom sýr Monterey Jack původem z Kalifornie. Vyroben je taktéž z kravského mléka a vyniká lahodně jemnou chutí a strukturou. Při zahřátí se dobře roztéká a používá se do tradičních amerických sýrových sendvičů nebo burgerů.

  • Prapředkem čedaru může být sýr cantal, který se vyrábí přes dva tisíce let ve Francii. Chutí je čedaru velmi blízko, ale liší se kůrkou, která je tlustá a má šedou až hnědou barvu. Vůně cantalu vás možná překvapí, je totiž cítit půdou.
Canva

Jak poznat kvalitní čedar?

Zárukou kvality je samozřejmě originální čedar s označením původu – ten je hůře sehnatelný a samozřejmě dražší, avšak cena rozhodně není vždy tím pravým ukazatelem kvality.

  • Riziková je taktéž již zmíněná záměna sýrů – proto pamatujte, že pravý čedar se neohýbá a při tlaku se zlomí.
  • Pokud se sýr drobí, nejedná se o čedar, ale spíše o Red Leicester.

Česká republika je taveňáková velmoc – řada lidí v supermarketu sáhne po akčním výrobku a nijak je nezajímá kvalita. Dobré sýry ovšem lze i v klasických obchodech sehnat, pakliže pečlivě hledáte a zkoumáte etikety. Sázkou na jistotu jsou pak prodejny sýrů nebo lahůdek, kde vám jistě s výběrem poradí, a vy si tak pochutnáte na opravdu kvalitním výrobku.