Před několika lety testy olivových olejů odhalily, že jsou tyto výrobky často ředěné a falšované a obsahují řadu nebezpečných látek jako např. DDT nebo zakázaný chlorpyrifos-ethyl. Nyní se pořad A DOST! Televize Seznam podíval na to, zda se již výrobci poučili a kvalita extra panenských olivových olejů stoupla. Shrnutí nejdůležitějších výsledků vám přinášíme v našem článku, včetně užitečných tipů, jak v obchodech kvalitní a chutné olivové oleje poznat.
Pořad A DOST! poslal do laboratoře celkem 24 vzorků extra panenských olivových olejů, které se vyrábí mechanickým lisováním za studena a nerafinují se. Díky tomu si zachovávají velké množství vitamínů a minerálů, antioxidantů a dalších zdraví prospěšných látek. Tedy samozřejmě za předpokladu, že výrobci dodrží všechny stanovené standardy kvality.
A jak aktuální testy potvrdily, skandály z minulých let se opravdu nekonaly. Kvalita extra panenských olivových olejů se značně zvedla, výsledky dopadly velmi dobře a žádný z testovaných vzorků nevykazoval závažné nedostatky.
Důležitým ukazatelem kvality olivových olejů je jejich acidita – platí, že čím nižší číslo, tím lépe. U těch nejkvalitnějších extra panenských olivových olejů se pohybuje kolem 0,1–0,2 %, nikdy ale nesmí překročit hodnotu 0,8 %.
Údaj o kyselosti z obalu běžných výrobků většinou nevyčtete. U prémiových olivových olejů jej někdy uvádí prodejci na internetu, jelikož většinou oleje berou od menších zahraničních farmářů a výrobců.
Kvalitu olivového oleje určuje také peroxidové číslo – čím je vyšší, tím více poukazuje na to, že je olej starý, žluklý nebo prošlý. V testu sice některé výrobky vykázaly poměrně vysoké hodnoty, bylo to však dáno tím, že se konkrétní testované vzorky blížily datu spotřeby – i na to si tedy dávejte při výběru v obchodech pozor a sledujte údaje o datu expirace. Olivové oleje by také měly být ideálně prodávané v tmavé, skleněné lahvi, případně plechovce. Vyhýbejte se těm v plastovém obalu.
Jak jsme již zmínili, olivový olej je bohatý na cenné látky a vitamíny. Mezi nejvýznamnější patří tzv. alfa tokoferoly neboli vitamín E. Níže najdete seznam tří extra panenských olivových olejů, u kterých bylo ze všech 24 vzorků identifikováno nejvíce tokoferolů, a naopak tří olejů s nejnižším obsaženým množstvím vitamínu E.
Co se potom cen olejů týče, ty prémiové a nejkvalitnější bývají samozřejmě poměrně dost drahé, jak mimo jiné dokazuje i vítěz tohoto testu, jehož přepočtená cena za litr je v porovnání s ostatními mnohonásobně vyšší. U ostatních ale již takové rozdíly nejsou. Naopak hůře hodnocené kousky byly často dražší než ty s velmi dobrým hodnocením (např. nízkou aciditou nebo vysokým obsahem vitamínu E).